Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

30.12.2019

Vertigo-flashback 2019: december

door Vertigo

In de aanloop naar de bioscooprelease van Star Wars: The Rise of Skywalker kwam Rian Johnsons The Last Jedi opnieuw onder vuur te liggen. Onder meer Finn-acteur John Boyega uitte kritiek op de film, maar Johnson beet meermaals van zich af.

The Rise of Skywalker werd zelf slecht onthaald door de critici en sommigen noemden het een overdreven koerscorrectie van The Last Jedi. Ondanks de zware bewijslast ontkende Abrams alles. Ondertussen werd The Last Jedi overspoeld door liefde.

Cats groeide dan weer uit tot een regelrechte ramp. De film werd met de grond gelijk gemaakt in de pers en flopte aan de box-office. Bovendien was de film maar nipt op tijd af en bleken de visuele effecten zelfs na de bioscooprelease nog niet op punt te staan.

Ook Clint Eastwoods Richard Jewell veroorzaakte een mediastorm door te insinueren dat Olivia Wildes journaliste seks inruilde voor gevoelige info. Zowel Wilde, Warner Bros. als hoofdrolspeler Paul Walter Hauser namen het echter voor de film op.

Terwijl The Playlist, Cahiers du Cinéma en Little White Lies terugblikten op de beste films van het voorbije decennium werd Bong Joon-ho’s Parasite door critici in zowel New York, Los Angeles als Chicago uitgeroepen tot de beste film van 2019.

De nominaties voor de Golden Globes vielen echter in slechte aarde omdat er geen enkele vrouw kans maakt op Beste Regisseur. Dat schoot bij de cast van Greta Gerwigs Little Women en bij Queen & Slim-regisseuse Melina Matsoukas in het verkeerde keelgat

2019 bleek echter een topjaar te zijn voor regisseuses en wat 2020 betreft, wordt er reikhalzend uitgekeken naar enkele grote door vrouwen ingeblikte films zoals Black Widow en Wonder Woman 1984.