Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

17.01.2020

Werd Oprah Winfrey onder druk gezet om zich te distantiëren van docu rond seksueel misbruik?

door Vertigo

Oprah Winfrey trok zich onlangs terug als executive producer van de docu On the Record over de beschuldigingen van seksueel misbruik tegen muziekproducent Russell Simmons. Ook de distributeur Apple TV+ keerde het project de rug toe.

Nu blijkt dat Winfrey door Simmons en symphatisanten meermaals onder druk werd gezet om het project de rug toe te keren. “Ik heb Simmons echter opgebeld en gezegd dat ik mij tot niks laat dwingen en zal doen wat mij juist lijkt,” zegt Winfrey.

Naast Winfrey zouden ook een aantal vrouwen die met hun verhaal naar voor komen in de film bedreigd zijn op sociale media. Drew Dixon, een voormalige muziekproducente die door Simmons zou verkracht zijn, reageert verontwaardigd.

“Ik heb het gevoel dat ik alweer het slachtoffer ben van een misdaad,” zegt ze. “Ik word het zwijgen opgelegd en de machtigste zwarte vrouw in de wereld laat zich intimideren. Oprah Winfrey zou niet mogen beslissen of de film het waard is om gezien te worden.”

In haar officiële statement zei Winfrey dat de film nog niet af was en eerder uitte ze haar ontevredenheid tegenover regisseurs Kirby Dick en Amy Ziehring.

“Ik vind dat jullie zowel de vrouwen in kwestie als de film geen dienst bewijzen door hun hartverscheurende verhalen te herleiden tot een montage van geluidsfragmenten,” zei Winfrey die de film ook aan regisseuse Ava DuVernay (Selma) toonde.

“Aan de ene kant werd ze onder druk gezet door Simmons en aan de andere kant voelde ze zich niet goed bij de film,” zegt DuVernay. “Als ze zich terugtrok, zou het lijken alsof ze toegaf aan Simmons en als ze bleef, zou ze het project tegen haar zin haar zegen geven.”

Volgens Ziehring reageerde Winfrey echter heel positief op de film. De regisseurs betreuren dat Winfrey hen niet waarschuwde en ze hun getuigen niet op tijd konden verwittigen. “Het zijn vreselijke dagen geweest,” zegt Ziehring.

Zij en Dick blijven de documentaire echter verdedigen. “We waren graag met Apple en Oprah Winfrey in zee gegaan, maar de film is belangrijker dan hen,” zegt Dick. “We weten dat hij heel solide en krachtig is dankzij de honderden enthousiaste reacties.”

On the Record gaat ondanks alles nog steeds in wereldpremière tijdens het Sundance Film Festival waar Dick en Ziehring op zoek zullen gaan naar een nieuwe distributeur.

Bron: IndieWire

Lees meer over: