Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

24.12.2018

Vertigo-flashback 2018: januari

door Vertigo

In Hollywood begon 2018 zoals 2017 eindigde, met Star Wars-gekte en #MeToo-controverse.

The Last Jedi was de box-office-sensatie van december 2017, maar moest in januari de duimen leggen voor Jumanji: Welcome to the Jungle in de Verenigde Staten en voor FC De Kampioenen 3: Kampioenen Forever in Vlaanderen. Episode VIII stelde bovendien teleur in China.

Op de koop toe lag de film onder vuur voor enkele gewaagde keuzes van regisseur Rian Johnson. Hij kreeg steun van Kevin Smith en Joseph Gordon-Levitt en gaf toe dat de kritiek van de fans hard aankwam.

Elders in LA bleef het #MeToo-schandalen regenen. Onder meer Crash-regisseur Paul Haggis, acteur Steven Seagal en Marvel-icoon Stan Lee werden beschuldigd van seksueel wangedrag, maar twee namen kwamen het vaakst terug: James Franco en Woody Allen.

Naar aanleiding van zijn Golden Globes-overwinning voor The Disaster Artist tweetten verschillende actrices over Franco’s grensoverschrijdend gedrag. De acteur en regisseur bekende noch ontkende de beschuldigingen en zocht naar een dialoog met de vermeende slachtoffers.

In het licht van de #MeToo-beweging stond ook Woody Allen opnieuw onder druk. De regisseur wordt namelijk door zijn adoptiedochter Dylan Farrow beticht van aanranding. Wonder Wheel-acteurs Kate Winslet en David Krumholz betuigden spijt van hun samenwerking met Allen. A Rainy Day in New York-acteurs Rebecca Hall en Timothée Chalamet doneerden zelfs hun loon aan onder meer de Time’s Up-organisatie.

Allen zelf bleef alles ontkennen, maar zijn reputatie kreeg hoe dan ook een flinke deuk. Amazon overwooog zelfs de bioscooprelease van A Rainy Day in New York te schrappen en de regisseur zou geen grote namen meer kunnen strikken voor zijn volgende film.

In België was Patser van Adil el Arbi en Bilall Fallah een ongezien succes, maar net zoals voor hun vorige langspeler Black was er even sprake van opstootjes, waardoor Kinepolis extra beveiliging moest voorzien. Eind januari werd officieel aangekondigd dat het duo de derde Bad Boys-film met Will Smith en Martin Lawrence zou inblikken.