Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

17.01.2018

Joseph Gordon-Levitt verdedigt Star Wars: The Last Jedi met vurig essay

door Vertigo

Joseph Gordon-Levitt neemt het in een essay op voor Star Wars: The Last Jedi en enkele keuzes van Rian Johnson. De acteur werkte eerder samen met de regisseur aan Brick en Looper. In het essay, getiteld A New OldSkywalker, verdedigt hij de verhaallijn die Johnson schreef voor Luke Skywalker.

Gordon-Levitt legt eerst uit in welk opzicht Luke veranderd is: “Eerst was hij hoopvol, idealistisch. Hij wilde op avontuur in de melkweg, zijn eigen lot bepalen en bovenal rechtvaardig blijven. Nu is hij apathisch, cynisch en volledig geïsoleerd.”

Dat Luke nu zoveel gebreken heeft, is volgens de acteur een goede zaak: “Een protagonist met gebreken onderscheidt een verhaal met inhoud van gratuit spektakel. Wanneer zo’n personage zijn gebreken overstijgt, krijgt het verhaal betekenis. Bij het begin van de film heeft Luke zijn geloof in de kracht van de Jedi verloren. Uit angst voor de Dark Side heeft hij zich afgesloten van de buitenwereld. Dat is een goed vertrekpunt.”

Gordon-Levitt bewondert ook het lef dat Disney toonde door de plannen van Johnson te steunen: “Een Hollywoodstudio neemt die risico’s niet als ze alleen maar kijkt naar de winst op korte termijn. Deze beslissingen zijn gemaakt om een wereld te creëren die meer doet dan alleen meer popcorn en speelgoed verkopen. Het is duidelijk dat ze een langetermijnvisie hebben, sterke inhoud belangrijk vinden en artistieke geloofwaardigheid hoog in het vaandel dragen.”

Het volledige essay van Joseph Gordon-Levitt kan je hier lezen.

Bron: IndieWire