Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

25.12.2021

Vertigo-flashback 2021: februari

door Vertigo

De Belgische bioscoopsector pleitte in februari herhaaldelijk voor overheidssteun en heropening. Later volgenden verschillende protestacties van de algemene cultuur- en eventsector.

Ondertussen planden verschillende Belgische filmmakers hun volgende projecten. Zo tekenden Adil El Arbi en Bilall Fallah (Straks doet het geen pijn meer), Jan Verheyen (Het boek Daniel), Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch (Le otto montagne) voor boekverfilmingen.

Verder kondigden Jean-Pierre en Luc Dardenne hun nieuwe langspeler Tori et Lakita aan en scoorde Matthias Schoenaerts de hoofdrol in een tv-bewerking van de spaghettiwestern Django.

De Vlaamse filmwereld verloor regisseur Patrick Lebon (Zaman, De paniekzaaiers) en de internationale acteurs Christopher Plummer, Hal Holbrook, scenarist Jean-Claude Carrière (Slachtvee, Belle de jour), directors of photography Giuseppe Rotunno (Roma, All That Jazz) en John Hora (Gremlins, The Howling).

In de VS ontstond één week voor de uitreiking van de Golden Globes ophef rond de organisatoren, de Hollywood Foreign Press Association. De vereniging van buitenlandse Hollywoodjournalisten werd beschuldigd van corruptie en discriminatie.

The Mandalorian-actrice Gina Carano kwam dan weer onder vuur te liggen voor onder meer antisemitisme en transfobie en werd door Lucasfilm ontslagen en niet vervangen.

Ook zangeres Sia kwam in opspraak voor de casting van een niet-autistische actrice als een autistisch personage in haar regiedebuut Music. De film werd veroordeeld door de autistische gemeenschap, maar zowel Sia als Music-actrice Kate Hudson namen het voor de film op.

Tijdens de Super Bowl werden er niet alleen nieuwe trailers van blockbusters en de Marvel-reeks The Falcon and the Winter Soldier vertoond, maar ook spots van Damien Chazelle, David Fincher en met Don Cheadle en Timothée Chalamet.