Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

25.12.2021

Vertigo-flashback 2021: januari

door Vertigo

Begin 2021 waren de bioscopen in verschillende landen, waaronder België, nog steeds gesloten, wat tot het zoveelste uitstel van een aantal grote bioscoopreleases zoals No Time to Die, The King’s Man en A Quiet Place: Part II leidde. Ook het filmfestival van Cannes en het Offscreen Film Festival werden opgeschoven.

Op 6 januari stond de VS in rep en roer toen de Amerikaanse president Donald Trump zijn aanhangers opriep om het Capitool in Washington D.C. te bestormen. De rel werd op sociale media veroordeeld door Hollywoodgezichten als Arnold Schwarzenegger en Trumps aftrede op 20 januari werd door verschillende filmfiguren gevierd.

In België werden op 23 januari de elfde Ensors uitgereikt. Tim Mielants’ De Patrick werd de grote winnaar met zeven awards en eerder vielen ook Adil El Arbi en Bilall Fallah, Kom hier dat ik u kus, regisseur Anthony Nti, de kortfilm Stephanie en F.C. De Kampioenen: Viva Boma! in de prijzen.

Na een misverstand omtrent haar dood, nam de filmwereld wel degelijk afscheid van A View to a Kill-Bondgirl Tanya Roberts. Ook de Britse horrorlegende Barbara Shelley, The World is Not Enough-regisseur Michael Apted en Election-actrice Jessica Campbell overleden.