Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

02.02.2021

Adil & Bilall verfilmen na Black nog een boek van Dirk Bracke

door Vertigo

Na het succes van Black in 2015, de verfilming van de gelijknamige roman, gaat het bekende regisseursduo Adil el Arbi en Bilall Fallah opnieuw in zee met auteur Dirk Bracke voor de bewerking van zijn roman Straks doet het geen pijn meer. De jeugdschrijver inspireerde Adil en Bilall reeds als tieners.

Het ontroerende boek Straks doet het geen pijn meer wist bij zijn verschijnen in 2001 meteen zowel het publiek als de critici te bekoren en betekende enige jaren later voor de jonge Adil het meest aangrijpende boek dat hij als tiener las.

Op vijftienjarige leeftijd schreef hij een nog handgeschreven brief aan de bekende jeugdschrijver, waarin hij hem zijn filmdromen als regisseur toevertrouwde en de hoop Straks doet het geen pijn meer ooit te kunnen verfilmen.

De brief is Bracke altijd bijgebleven. “Ik heb die brief van Adil zelfs nog steeds thuis liggen,” zegt hij. “Hij was als jonge knaap al zo innemend en ik heb hem in die tijd ook teruggeschreven.”

“Uiteraard had ik toen nog geen idee dat net die jongen tien jaar later met zijn kompaan Bilall mijn boek Black zo knap zou verfilmen en daarna de wereld zou veroveren,” vervolgt hij.

Straks doet het geen pijn meer is van de ruim veertig boeken die ik schreef mijn persoonlijke favoriet en dat het in goede handen is van deze twee getalenteerde heren is een understatement.”

Adil en Bilall zijn Dirk voor altijd dankbaar: “Black lanceerde onze carrière in de Verenigde Staten met onder andere Bad Boys for Life,” zeggen ze. “Onze samenwerking met Dirk is een echte geluksbrenger geweest.”

“Maar dat is ook geen toeval,” vervolgen ze. “De verhalen van Dirk zijn universeel en emotioneel krachtig. Hij reikt ons met zijn boeken als regisseurs altijd een filmisch universum aan.”

Straks doet het geen pijn meer wordt geschreven door Bulle Decarpentries en Adil El Arbi en de opnames staan gepland voor 2022.

Het verhaal draait rond een tiener genaamd Friedl die door haar vader werd misbruikt. Ze wil er met niemand over praten en zeker niet met haar vriend Stef. Telkens hij haar aanraakt, wordt Friedl echter aan haar trauma herinnerd.

De film wordt geproduceerd door 10.80 Films (Dode hoek, Ghost Tropic) in coproductie met A Team Productions (Patser, Torpedo), Los Morros en Les Films du Fleuve van de gebroeders Dardenne. Het boek Straks doet het geen pijn meer wordt uitgegeven door Davidsfonds/Infodok, een imprint van Standaard Uitgeverij.