Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

21.02.2021

Golden Globes-organisatie beschuldigd van corruptie één week voor ceremonie

door Vertigo

De Hollywood Foreign Press Association (HFPA), een vereniging van buitenlandse journalisten in Hollywood en de organisatie achter de Golden Globes, wordt in de LA Times beschuldigd van corruptie nadat de Noorse journaliste Kjerstie Flaa een rechtszaak aanspande.

Flaa beweert dat de HFPA zich opstelt als een kartel dat gekwalificeerde kandidaten zoals Flaa zelf weert, een monopolie op perstoegang heeft en zijn leden op ongepaste wijze compenseert.

De rechtszaak werd verworpen, maar heeft gelijkaardige beschuldigingen van zowel huidige als voormalige HFPA-leden en anderen binnen de entertainmentsector uitgelokt, één week voordat de 78e Golden Globes-ceremonie op 1 maart 2021 plaatsvindt.

“Het is jammer dat de rechtszaak werd verworpen,” zegt een anoniem HFPA-lid aan de LA Times, die met meer dan vijftig mensen uit de entertainmentsector sprak. “We zijn een archaïsche organisatie en hebben nood aan druk van buitenaf om te veranderen.”

Als non-profitorganisatie moet de HFPA in goede doelen binnen de entertainmentector investeren. Volgens de LA Times gebeurt dat de voorbije jaren steeds vaker, maar wordt in vraag gesteld hoe wettig de organisatie is en hoe gekwalificeerd zijn leden zijn.

Zo compenseert de HFPA regelmatig zijn leden omdat ze in een comité zetelden of een bepaalde taak uitvoerden. Dat verloopt volgens sommige experts niet in regel met de Amerikaanse belastingswetgeving.

Bovendien zou de HFPA in het fiscale jaar 2020 bijna 2 miljoen dollar aan zijn leden hebben uitbetaald, ruim dubbel zoveel dan drie jaar eerder.

Aan inkomsten heeft de organisatie alvast geen gebrek. In 2020 alleen al bracht de Golden Globes-ceremonie, die elk jaar op de Amerikaanse zender NBC wordt uitgezonden, 27,4 miljoen dollar op.

“Het idee om het geld van NBC te investeren in goede doelen zoals onderwijs en filmrestauratie is prachtig,” zegt een anoniem HFPA-lid. “Nu heerst binnen de organisatie echter het idee om het geld in eigen zak te steken. Het is schandalig.”

Daarnaast komt er kritiek op de onlangs aangekondigde Golden Globes-nominaties, waaronder twee voor Sia’s controversiële regiedebuut Music.

Verder kreeg de lauw onthaalde reeks Emily in Paris twee nominaties, nadat dertig HFPA-leden tijdens de opnames een luxueus persmoment in Frankrijk bijwoonden. Daarentegen kreeg een warm onthaalde reeks als I May Destroy You geen nominaties.

Bron: IndieWire

Lees meer over: