Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

12.02.2021

Belgische biocoopuitbaters dringen aan op heropening

door Vertigo

Tijdens het laatste overlegcomité heeft de Federatie van Cinema’s van België (FCB) geen enkel perspectief gekregen op de mogelijke heropening van bioscopen, hoewel er werd gehoopt op een zekere blijk van steun en begrip vanwege de beleidmakers.

Een romantisch bioscoopuitstapje zit er dus niet in dit jaar, tot grote spijt van velen. Dit jaar geen koppels in de bioscoopzalen die samen kunnen genieten van een film met een zak popcorn.

Nochtans kunnen de verschillende Belgische bioscopen niet wachten om de zalen opnieuw te openen en het publiek te laten wegdromen bij het uiteenlopende aanbod aan films.

“Nu de lente eraan komt en de vaccinatiestrategie wordt uitgerold, hopen we allemaal dat we binnenkort zicht krijgen op de heropening. Vooral ook omdat de Belgische bioscopen het protocol strikt opvolgen,” zegt Thierry Laermans, Secretaris-Generaal van de FCB.

Onlangs heeft een Duitse studie ook aangetoond dat verspreiding van het virus via de lucht in een goed geventileerde zaal verwaarloosbaar of zelfs nihil is.

Volgens de FCB is in deze bijzondere periode elke veilige, betaalbare, ontspannende activiteit essentieel, zo niet onmisbaar en uiten toeschouwers hun ongeduld om terug naar de bioscoop te gaan.

De bioscopen rekenen er dan ook op dat ze een datum van heropening ontvangen na het volgende overlegcomité op vrijdag 26 februari en hopen om nog voor de paasvakantie opnieuw hun deuren te openen.

Vorige week heeft de FCB nog een open brief, ondertekend door 113 spelers uit de hele Belgische filmsector, naar verschillende ministers gestuurd met een dringende oproep om specifieke steunmaatregelen te voorzien voor de sector.

Tot nu toe werd hier geen gehoor aan gegeven door de verschillende ministers. De brief werd ondertekend door bioscoopuitbaters, acteurs, regisseurs en andere professionals uit de filmsector.

“Het feit dat de brief zo breed werd ondertekend wijst er nog maar eens op dat de bioscopen samenhangen met een volledig ecosysteem,” zegt Laermans.

“Wij zijn dan ook zeer teleurgesteld dat wij geen, zelfs geen minimale, respons op deze oproep hebben ontvangen,” voegt hij eraan toe.

De FCB is van mening dat mensen verlangen naar een moment van ontspanning en dat juist de filmsector en de culturele sector in het algemeen hen dat kunnen bieden.