Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

08.02.2021

Jan Verheyen geeft Vertigo tekst en uitleg bij geplande miniserie rond waargebeurde moord

door Vertigo

Jan Verheyen gaat in zee met A Team Productions (Patser, Torpedo) om Chris De Stoops roman Het boek Daniel te bewerken tot een miniserie. Momenteel werkt Verheyen samen met scenarist1regisseur Ruben Vermeersch (De applausman) aan het script en de opnames zouden in het najaar van 2022 van start gaan.

Het boek Daniel werd in 2020 uitgegeven door De Bezige Bij en vertelt het waargebeurde verhaal van de roofmoord op een bejaarde boer genaamd Daniel, de oom van De Stoop, en van het proces tegen de jeugdbende die hiervoor verantwoordelijk zou zijn.

Verheyen noemt het een ‘rijk, afwisselend en gelaagd’ boek en nam zelf het initiatief om het te verfilmen. “Ik volg Chris De Stoop al een tijdje en lees sowieso veel,” zegt hij aan Vertigo. “Je weet namelijk nooit waar je volgende project vandaan komt.”

De regisseur ging met De Stoop praten en stapte daarna naar producent Hendrik Verthé van A-Team Productions. “We willen al een tijdje samenwerken,” zegt Verheyen. “Kort daarna kwam Ruben, die ik kende van de Unie van Regisseurs, erbij en zo hadden we snel ons eigen A-Team.”

Volgens Verheyen waren er nog partijen die Het boek Daniel wilden verfilmen, maar koos De Bezige Bij mogelijk voor zijn voorstel omdat hij er een miniserie van wilde maken.  “We merkten al snel dat we er geen film van konden maken zonder allerlei zaken te schrappen en de essentie van het boek aan te tasten,” zegt Verheyen.

Hij beschrijft de reeks een mengeling van true crime, sociaal drama en rechtbankdrama. Het verhaal wordt vanuit drie standpunten verteld: boer Daniel, een lid van de jeugdbende en Chris De Stoop, die tijdens het proces als advocaat van zijn oom optrad.

“Dat is een ongewone structuur, maar we zullen doorheen de reeks dezelfde stijl hanteren,” zegt Verheyen. “Bovendien denk ik dat het publiek dankzij series als Game of Thrones ondertussen gewoon is om meerdere personages te volgen.”

Verheyen voegt eraan toe dat de miniserie net als zijn film Het vonnis over een moreel dilemma zal gaan en geen whodunit wordt. “De vraag is niet wie boer Daniel heeft vermoord, maar waarom hij werd vermoord,” zegt hij.

Op welke zender de reeks zal te zien zijn, is momenteel onduidelijk. Verheyen en Vermeersch hebben een eerste versie van het script klaar en gaan het de komende weken nog eens onder handen nemen. Vervolgens gaat A Team Productions op zoek naar een zender.