Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

09.02.2021

Legendarische Franse scenarist Jean-Claude Carrière overleden

door Vertigo

De Franse scenarist Jean-Claude Carrière is op 89-jarige leeftijd overleden. Hij trad op als coscenarist voor de Vlaamse film Slachtvee van Patrick Conrad en voor zes films van Luis Buñuel, waaronder Belle de jour.

Carrière en Buñuel kregen een Oscarnominatie voor Beste Originele Scenario voor Le charme discret de la bourgeoisie en voor Beste Bewerkte Scenario voor Cet obscur objet du désir.

Verder schreef Carrière mee aan het script van Günter Grass Die Blechtrommel, Philip Kaufmans The Unbearable Lightness of Being, Jonathan Glazers Birth en Julian Schnabels At Eternity’s Gate. In 2014 kreeg Carrière een ere-Oscar voor zijn oeuvre.

Daarnaast was Carrière ook actief als acteur en regisseur. Zo won hij een Oscar voor Heureux anniversaire, een kortfilm die hij samen met Pierre Étaix regisseerde, en de juryprijs in Cannes voor zijn kortfilm La pince à ongles.

Carrière wordt op sociale media herdacht door onder meer Conrad, scenarist Larry Karaszewski (Dolemite Is My Name) en acteur Gael García Bernal (Babel).

De Franse scenarist, auteur, regisseur en acteur Jean-Claude Carrière is vannacht overleden. Een onvervangbaar verlies,…

Geplaatst door Patrick Conrad op Maandag 8 februari 2021

Bron: Deadline