Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

21.12.2020

Vertigo-flashback 2020: maart

door Vertigo

Maart was de maand waarin het coronavirus (onder meer) het filmjaar op zijn kop zette. Tal van blockbusters werden door de pandemie uitgesteld en velen zouden uiteindelijk dit jaar de zalen niet meer halen.

No Time to Die was de eerste grote film die week voor het virus, gevolgd door onder meer A Quiet Place Part II, F9, Mulan, Black Widow, Minions: The Rise of Gru en Wonder Woman 1984.

Ook verschillende filmfestivals moesten eraan geloven, met als eerste South by Southwest. Op eigen bodem kozen Docville en MOOOV dan weer voor een online editie.

Ondertussen sloten overal ter wereld de bioscopen. Ook in België gingen zowel de stadsbioscopen als Kinepolis dicht en in New York en Los Angeles zouden ze de rest van het jaar dicht blijven. In China sloten de bioscopen na een korte heropening weer de deuren.

Terwijl de box-office klappen kreeg, zochten sommigen, waaronder Universal en het Belgische Lumière, hun toevlucht tot video-on-demand. Streamingdiensten als Netflix en Disney+ beleefden dan weer hoogdagen.

Opnames van nieuwe films werden massaal stilgelegd en Tom Hanks raakte besmet met het coronavirus op de set van Baz Luhrmanns Elvis Presley-biopic. Hij bracht uitgebreid verslag uit in quarantaine. Later testten ook Bondgirl Olga Kurylenko en Idris Elba positief.

Ook Vertigo, dat de maand nochtans goed begon met de uitslag van de Vertigo Awards, bleef niet gespaard van de coronacrisis en schrapte het eerste van verschillende nummers.

Verder namen we in maart afscheid van The Exorcist-acteur Max Von Sydow, F.C. De Kampioenen-acteur Johny Voners, acteur en country-icoon Kenny Rogers en cultregisseur Stuart Gordon.

Gelukkig kon er ook gelachen worden. In maart deed namelijk het gerucht de ronde dat er een versie bestaat van Cats waarin de anussen van de katten zichtbaar zijn. Terwijl de fans smeekten om de Butthole Cut uit te brengen, bleek er ook een pipi-versie te bestaan.