Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

23.12.2019

Vertigo-flashback 2019: februari

door Vertigo

De 91e Oscaruitreiking werd bijna overschaduwd door tal van controverses rond de ceremonie. Zo zouden in tegenstelling tot de vorige edities niet alle genomineerden in de categorie Beste Originele Nummer live gebracht worden.

Daar stak A Star Is Born-actrice Lady Gaga een stokje voor. Later raakte bekend dat de Academy of Motion Picture Arts and Sciences een aantal Oscars tijdens de reclameblokken wilden uitreiken en grepen Martin Scorsese, Quentin Tarantino en vele anderen in.

Uiteindelijk ging Green Book met de Oscar voor Beste Film aan de haal, ondanks de hetze rond regisseur Peter Farrelly, scenarist Nick Vallelonga en hoofdrolspeler Viggo Mortensen en beschuldigingen van racisme.

De overwinning van Green Book was niet naar de zin van BlacKkKlansman-regisseur Spike Lee, Black Panther-acteur Chadwick Boseman en de Amerikaanse pers. Vallelonga en de producenten van Green Book bleven de film echter verdedigen.

Ook Captain Marvel kwam onder vuur te liggen, maar dan door seksistische trollen. Voor de bioscooprelease pleitte hoofdrolspeelster Brie Larson namelijk voor gendergelijkheid tijdens interviews en werd de film bestookt met slechte recensies op Rotten Tomatoes.

Larson ging zelf in de verdediging en kreeg de steun van Marvel Studios-hoofd Kevin Feige. Rotten Tomatoes voerde dan weer een aantal wijzigingen door om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen.

Tot slot spande Woody Allen een rechtszaak aan tegen Amazon Studios. De streamingdienst beëindigde zijn deal voor vijf films met de regisseur vroegtijdig omdat hij beschuldigd wordt van seksueel misbruik. Ondertussen begon Allen rustig aan de opnames van zijn nieuwe film.