Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

25.02.2019

Spike Lee furieus na Oscarwinst Green Book

door Vertigo

BlacKkKlansman-regisseur Spike Lee is niet te spreken over de Oscarwinst van Peter Farrelly’s Green Book. Toen de biopic over pianist Don Shirley (Mahershala Ali) en zijn chauffeur Tony Vallelonga (Viggo Mortensen) tot Beste Film werd uitgeroepen, zwaaide Lee naar verluidt razend met zijn armen en probeerde hij tevergeefs de zaal te verlaten.

Vervolgens ging hij in discussie met Get Out-filmer Jordan Peele en keerde hij Farrelly en de Green Book-producenten de rug toe tijdens hun overwinningsspeech.

Na afloop van de ceremonie kookte Lee nog even na. “Telkens als er iemand chauffeur speelt, verlies ik,” grapte hij. “Ze hebben gewoon de zitplaatsen veranderd.” Daarmee verwees hij naar Driving Miss Daisy, waarin Morgan Freeman de chauffeur speelt van Jessica Tandy. De film won de hoofdprijs tijdens de Oscars van 1990, het jaar waarin Lee’s Do the Right Thing zelfs niet genomineerd was in de categorie Beste Film.

Hoewel BlacKkKlansman de Oscar voor Beste Bewerkte Scenario won, wou Lee voornamelijk zijn verlies verdrinken. “Het is alsof ik een sportwedstrijd bijwoonde en de scheidsrechter een slechte beslissing nam,” zei hij nog. “Of hij nu Beste Film gewonnen heeft of niet, zal BlacKkKlansman de tand des tijds doorstaan en de geschiedenis zal ons gelijk geven.”

Bron: EW, IndieWire

Lees meer over: