Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

22.02.2019

Green Book-parodieën hekelen blanke redder-cliché

door Vertigo

Volgens sommigen is Peter Farrelly’s Green Book een typische white savior-film. Mahershala Ali’s personage Don Shirley zou namelijk gered worden door Viggo Mortensens Tony Vallelonga.

Talkshow-gastheer Seth Meyers parodieerde onlangs het cliché in een valse trailer voor White Savior: The Movie. Hij stak onder meer de draak met The Blind Side, The Help en Hidden Figures.

Ook comedy-duo Desus & Mero hekelden Green Book en noemden het “een verhaal over een blanke man die dapper genoeg was om een zwarte man te ontmoeten”.

Farrelly zei eerder dat hij de kritiek ongegrond vond. Hij zat samen met onder meer Ali, Mortensen en executive producer Octavia Spencer, te zien in The Help en Hidden Figures, om het white savior-cliché te vermijden.

“Volgens mij zijn we daarin geslaagd,” zei Farrelly. “De film gaat over twee tegenpolen die naar elkaar toegroeien. Ze redden elkaar en worden vrienden voor het leven. Ik ben blij dat er over etniciteit gesproken wordt, maar mijn doel was om mensen samen te brengen.”

Bron: EW

Lees meer over: