Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

13.12.2019

Olivia Wilde reageert andermaal op hetze rond vermeende Richard Jewell-leugens

door Vertigo

The Atlanta Journal-Constitution noemde Richard Jewell als verdachte van de geplande bomaanslag tijdens de Olympische Spelen in Atlanta van 1996. In Clint Eastwoods Richard Jewell wordt beweerd dat journaliste Kathy Scruggs (Olivia Wilde) die info verkreeg door naar bed te gaan met een FBI-agent (Jon Hamm).

Volgens hoofdredacteur Kevin Riley klopt dat niet, maar zowel Warner Bros. als scenarist Billy Ray hebben het voor de film opgenomen. Ray wijst erop dat Jewell in zijn functie van bewakingsagent de bom op tijd ontdekte en zo talloze mensenlevens heeft gered.

“De film gaat over een held wiens leven met de grond gelijk werd gemaakt door de FBI en de media,” zegt Ray. “De AJC heeft hem openbaar terechtgesteld door zijn mening te spuwen en valse beschuldigingen als feiten te presenteren.”

“23 jaar later krijgt de AJC een kans om hun fout toe te geven en recht te zetten, maar in plaats beslissen ze om de aandacht ergens anders op te vestigen door in te zoemen op één minuut van een 129 minuten lange film,” vervolgt hij. “Het verhaal gaat niet over Kathy Scruggs, maar over de heldhaftigheid van Richard Jewell.”

The Atlanta-Journal Constitution eist dat Warner Bros. een disclaimer aan de film toevoegt waarin staat dat het verhaal een loopje neemt met de waarheid. Als de studio weigert, dreigt de krant juridische stappen te ondernemen.

Dat wordt volgens advocaat Mark Litwak lastig. “Zaken rond laster zijn aartsmoeilijk om te winnen,” zegt hij. “De aanklager zal moeten aantonen dat de krant schade is toegebracht en abonnees of adverteerders is verloren.”

Wat Wilde betreft, impliceert de film dat Scruggs en de FBI-agent in kwestie een relatie hadden en er geen sprake was van een transactie. Dan nog zou het volgens Lynn Walsh, de voorzitter van het ethisch comité van de Society of Professional Journalists, neerkomen op een belangenconflict.

Bron: IndieWire