Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

14.12.2019

Heeft Star Wars: The Last Jedi de Force uitgehold?

door Vertigo

Na Star Wars-acteurs Mark Hamill, John Boyega en -regisseur J.J. Abrams heeft ook filmmaker Joseph Kahn (Torque, Bodied) kritiek geĆ¼it op Rian Johnsons The Last Jedi.

“Mark Hamill is al vier decennia lang Luke Skywalker,” tweet Kahn. “George Lucas heeft het personage bedacht, maar Hamill heeft het tot leven gebracht. Als er iemand weet wat Luke wel of niet zou doen, is het Hamill. Acteurs zijn geen rekwisieten, maar vertellers.”

“Er zijn negen films over Luke Skywalker omdat hij dankzij Hamill een symbool van hoop geworden is,” vervolgt hij. “Hij is de kern van het verhaal. Als je niet van hem houdt, houd je niet van Star Wars, maar enkel van ruimteschepen.”

Vervolgens haalt Kahn uit naar Johnsons idee dat ook personages van gewone afkomst zoals Rey (Daisy Ridley) en het jongetje met de bezem op het einde van The Last Jedi een band kunnen hebben met de Force.

“Het hele ‘de Force is voor iedereen’-idee is geen filosofie, maar een marketingtruc,” schrijft Kahn. “Films worden verteld vanuit het standpunt van het hoofdpersonage. We herkennen onszelf in Luke en zijn status als underdog.”

“Wanneer we supporteren voor Luke, supporteren we al voor onszelf,” besluit hij. “The Last Jedi heeft van de Force iets onpersoonlijks gemaakt, een soort trofee die elke deelnemer krijgt. De Force is niet langer een metafoor en heeft geen betekenis meer.”

Tot slot vermoedt Kahn dat The Rise of Skywalker de onthullingen van The Last Jedi zal ongedaan maken en de oorsprong van Rey zal herschrijven. “Dat zal misschien niet even goed lukken dan als ze dat meteen hadden gedaan,” besluit hij.

Bron: The Playlist