Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

30.12.2019

The Rise of Skywalker-scenarist ontkent verschillende The Last Jedi-koerscorrecties

door Vertigo

J.J. Abrams’ Star Wars: The Rise of Skywalker lijkt bewust tegen Rian Johnsons The Last Jedi in te gaan, maar volgens Abrams’ coscenarist Chris Terrio was dat niet de bedoeling.

Als voorbeeld noemt hij de scène in The Rise of Skywalker waarin Luke Skywalker (Mark Hamill) voorkomt dat Rey (Daisy Ridley) zijn lightsaber weggooit hoewel hij dat in het begin van The Last Jedi zelf deed.

“J.J. en ik wilden niet in discussie gaan met Rian, maar in dialoog,” zegt Terrio. “We gebruikten Lukes daad in het begin van The Last Jedi om aan te tonen dat de geschiedenis zich niet zal herhalen, maar dat de personages gegroeid zijn.

In The Last Jedi krijgt Rey te horen dat ze van onbeduidende afkomst is, maar in The Rise of Skywalker blijkt ze de kleindochter van Emperor Palpatine (Ian McDiarmid) te zijn. Ook op dat vlak vindt Terrio niet dat hij en Abrams The Last Jedi tegenspraken.

“J.J. vroeg zich af hoe we dat nieuws nog erger konden maken,” zegt Terrio. “We konden niks ergers bedenken dan dat ze afstamde van de familie wiens gezworen vijand haar nieuwe adoptiefamilie is.”

“Wanneer Rey zich op het einde van de film een Skywalker noemt, was voor ons de dialoog met The Last Jedi ten einde,” vervolgt hij. “Het punt is dat iedereen zijn familie en zijn afkomst kan kiezen.”

Wat Terrio betreft, doet The Rise of Skywalker ook geen afbreuk aan Johnsons idee dat iedereen, waaronder het jongetje met de bezem op het einde van The Last Jedi en Finn, voeling kan hebben met de Force.

“Het jonge meisje dat we leerden kennen in het sprookjesachtige The Force Awakens behoort toevallig tot een vooraanstaande Dark Side-familie,” zegt hij. “Dat vonden we een pak interessanter en mythischer.”

Tot slot legt Terrio uit waarom Rey op het einde van The Rise of Skywalker naar Tatooine trekt om er de lightsabers van Luke en Leia (Carrie Fisher) te begraven.

“Ze gaat niet op Tatooine wonen, maar wou hulde brengen aan de Skywalker-tweeling en hun opsplitsing op het einde van Revenge of the Sith ongedaan maken,” zegt Terrio. “In het script stond bewust dat hun lightsabers ingezwachteld waren als baby’s.”

Bron: The Playlist, /Film