Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

10.12.2019

Little Women-cast verontwaardigd over Golden Globe-uitsluiting Greta Gerwig

door Vertigo

Actrice Saoirse Ronan heeft haar vierde Golden Globe-nominatie te pakken voor haar rol in Little Women, maar regisseuse en scenariste Greta Gerwig komt net als andere vrouwelijke collega’s niet in aanmerking in de categorieën Beste Regisseur en Beste Scenario.

“Ze heeft één van de beste films van het jaar gemaakt,” zegt Ronan in een interview. “Het is heel belangrijk dat deze dingen gebeuren, omdat ze er ons aan herinneren dat we nog een lange weg af moeten leggen.”

“Greta is een geweldige filmmaker,” voegt ze eraan toe en richt zich tot haar tegenspeelsters Eliza Scanlen en een naar eigen zeggen geshockeerde Florence Pugh. “Zonder haar zouden we hier niet zijn. Onze vertolkingen hangen van elkaar af en Greta heeft ons samengebracht en alles uitgedacht.”

Gerwigs vorige langspeler Lady Bird kreeg vier Golden Globe-nominaties en won voor Beste Film – Komedie of Musical en Beste Actrice (Ronan). Gerwig werd genomineerd voor Beste Scenario, maar niet voor Beste Regisseur.

Ondertussen heeft de Hollywood Foreign Press Association, de organisatie achter de Golden Globes, gereageerd op de controverse. “We houden geen rekening met gender, maar met de films en de prestaties,” zegt voorzitter Lorenzo Soria.

“Elk jaar wordt er iemand uitgesloten,” voegt executive producer Barry Edelman eraan toe. “Er is zo veel talent dat we de categorieën misschien moeten uitbreiden zodat er meer mensen deel van kunnen uitmaken. Wie weet wat er volgend jaar gebeurt.”

Bron: IndieWire, The Playlist