Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

13.12.2019

Queen & Slim-regisseuse haalt uit naar Golden Globes-organisatie

door Vertigo

Melina Matsoukas is één van vele regisseuses die onlangs naast een Golden Globe-nominatie grepen. Volgens haar wou de Hollywood Foreign Press Association, de organisatie achter de prijsuitreiking, haar regiedebuut Queen & Slim zelfs niet bekijken.

“We hebben drie vertoningen georganiseerd voor de Hollywood Foreign Press Association en er kwamen bijna geen leden opdagen,” zegt Matsoukas. “Ze zijn geen goeie weerspiegeling van de maatschappij waarin we leven of van de huidige toestand in de filmsector.”

“Ze stellen verhalen waarin we allemaal vertegenwoordigd zijn niet op prijs en houden er net als met de makers geen rekening mee,” voegt ze eraan toe. “Het is enorm ontmoedigend en ergerlijk.”

De Hollywood Foreign Press Association beweert dat er screeners naar zijn leden werden verstuurd, waardoor ze de film thuis konden bekijken. Queen & Slim zou dus een reële kanshebber zijn geweest.

Volgens Variety zou de organisatie echter zodanig weinig interesse getoond hebben in Queen & Slim dat Universal een persconferentie voor de Hollywood Foreign Press afgelaste omdat er niet genoeg kiezers de film zouden gezien hebben.

Bovendien zou Matsoukas eerder dit jaar door een lid van de Hollywood Foreign Press Association benaderd zijn met een voorstel voor een film waarin een ‘heel archaïsche term’ werd gebruikt. “Als Afro-Amerikaanse vrouw vond ik het heel aanstootgevend en respectloos,” zegt de regisseuse.

Verder vindt ze dat zij en haar collega’s nog een lange weg hebben af te leggen. “Ik blijf hopen, want zo ben ik,” zegt ze. “Verder heb ik echter weinig vertrouwen in dit land omdat het werk van vrouwen en niet-blanke mensen altijd zwartgemaakt en genegeerd wordt.”

“Het feit dat slechts vijf vrouwen in de Oscargeschiedenis een nominatie voor Beste Regisseur hebben gekregen is om razend van te worden,” vervolgt ze. “Er is geen evenwicht en zolang de kiezers geen weergave zijn van onze maatschappij en onze sector zal er geen verandering optreden.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: