Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

21.12.2019

Hoe The Rise of Skywalker komaf maakt met The Last Jedi

door Vertigo

SPOILERALARM

J.J. Abrams’ Star Wars: The Rise of Skywalker maakt komaf met heel wat ideeën uit Rian Johnsons The Last Jedi. Een overzicht:

In The Last Jedi slaat Kylo Ren (Adam Driver) zijn helm stuk nadat Supreme Leader Snoke (Andy Serkis) hem een ‘jongetje met een masker’ noemt. In The Rise of Skywalker laat Kylo de brokken van zijn helm terug aan elkaar lassen.

Over Snoke gesproken: de Supreme Leader komt zonder uitleg over waar hij vandaan komt aan zijn einde in The Last Jedi en wordt opgevolgd door Kylo Ren als de grote booswicht van de trilogie. Abrams wekt echter Emperor Palpatine (Ian McDiarmid) terug tot leven als de slechterik van dienst en vertelt dat Snoke door de Sith Lord werd gecreëerd.

Na haar introductie in The Last Jedi blijft Rose Tico (Kelly Marie Tran) het grootste deel van The Rise of Skywalker op de zijlijn staan. Ook van haar ontluikende romance met Finn (John Boyega) valt niks meer te bespeuren.

In The Last Jedi offert Vice Admiral Holdo (Laura Dern) zich op door aan lichtsnelheid een ruimteschip van de Resistance tegen één van de First Order te laten botsen. Het maneuver wordt in The Rise of Skywalker afgedaan als een eenmalige gelukstreffer.

Nadat hij zijn lightsaber nonchalant weggooide in The Last Jedi houdt Luke Skywalker (Mark Hamill) Rey (Daisy Ridley) tegen om hetzelfde te doen. Bovendien zegt hij dat hij zich niet op een eiland had mogen afzonderen.

De grootste bocht van 180 graden in The Rise of Skywalker is de waarheid over Reys ouders. In The Last Jedi onthulde Kylo dat ze onbeduidende mensen waren, maar in de nieuwe film blijkt Rey de kleindochter van de Emperor te zijn.

Op die manier smoort Abrams ook het idee in de kiem dat iedereen, zoals de jongen met de bezem op het einde van The Last Jedi, de Force kan gebruiken.

Tot slot staat de Resistance er in The Last Jedi alleen voor nadat al hun bondgenoten hen in de steek laten. In The Rise of Skywalker duiken honderden ruimteschepen op om de Resistance bij te staan in het laatste gevecht tegen de Emperor.

Bron: EW