Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

24.02.2016

Goudkoorts: Ward Verrijcken

door Ruben Aerts

Wie moet er winnen? Wie zal er winnen? En wie ontbreekt er tussen de genomineerden? Die drie Oscar-vragen stelden we aan verschillende filmjournalisten, met een lawine van uiteenlopende meningen als resultaat.

Het Oscarlijstje van… Vrt-filmreporter Ward Verrijcken.


Beste Film

Moet winnen: Mad Max: Fury Road: perfect gerealiseerde, woeste actie. Zou het niet oneindig cool zijn dat de Academy deze triomf in het actiegenre het respect verleent dat de film effectief verdient? Niet dat ik erop hoop.
Zal winnen: Spotlight. Of The Revenant. Of The Big Short. Het is héél onvoorspelbaar dit jaar, en net daarom zo leuk en interessant. Om er vanaf te zijn: Spotlight.
Ontbreekt: Son of Saul, Sicario, Carol en Inside Out.

Beste Regisseur
Moet winnenGeorge Miller, omdat Mad Max: Fury Road de meest indrukwekkende film is in deze categorie. En omdat hij met de Mad Max-reeks een unieke cinematografische verwezenlijking heeft gerealiseerd.
Zal winnen: Tom McCarthy. Maar Iñárritu zit hem op de hielen.
Ontbreekt: László Nemes (Son of Saul), Todd Haynes (Carol), Sir Ridley Scott (The Martian).

Beste Mannelijke Hoofdrol
Moet winnen: Leonardo DiCaprio. Hoe diep graaft die man in zo’n woordeloze rol?
Zal winnen: Leonardo DiCaprio, ook omdat hij de sentimental favorite is: zowat de ganse wereld WIL dat hij EINDELIJK wint.
Ontbreekt: Géza Röhrig uit Son of Saul. Onvergetelijk. Hartverscheurend.

Beste Vrouwelijke Hoofdrol
Moet winnen: Charlotte Rampling, onwaarschijnlijk genoeg nog maar voor het eerst genomineerd. Haar vertolking in 45 Years is een schoolvoorbeeld van verstilde waardigheid. Haar ongepaste opmerkingen over het #OscarsSoWhite-debat –“Dit is racistisch voor blanken” – hebben haar kansen echter geen deugd gedaan.
Zal winnen: Brie Larson voor Room, al begrijp ik niet helemaal waarom mensen zo ongelofelijk dol zijn op deze vertolking. Knap gedaan, maar de film behoort helemaal toe aan haar jonge tegenspeler Jacob Tremblay.
Ontbreekt:
Emily Blunt in Sicario, van verstilde waardigheid gesproken. Zo jammer dat de Amerikaanse pers en critici deze vertolking niet showy genoeg vinden.

Beste Mannelijke Bijrol
Moet winnen: Mark Rylance in Bridge of Spies. Deze ultieme karakteracteur drukt heel hard zijn stempel op de heldentocht die Tom Hanks dan mag uitvoeren. Grote klasse.
Zal winnen:  Sylvester Stallone, want als je voor de zevende keer Rocky vertolkt en dan fotogeniek ziek staat te wezen, is dat onweerstaanbaar, blijkbaar. De nostalgieprijs.
Ontbreekt: Iedereen uit Spotlight, behalve Mark Ruffalo die hier de eer hoog houdt voor de film.

Beste Vrouwelijke Bijrol
Moet winnen: Rooney Mara in Carol, hoewel ze natuurlijk genomineerd had moeten worden als Beste Actrice. Dit is een schrijnend voorbeeld van category fraudzodat Mara én Blanchett genomineerd konden worden. Wat er ook van zij: Mara is subliem.
Zal winnen: Alicia Vikander in The Danish Girl, nog zo’n lachwekkend geval van category fraud. Vikander is, heel terecht, de It-Girl van het jaar, én het kloppend hard van dit wat geforceerde kostuumdrama. Maar eigenlijk had Vikander hier genomineerd moeten worden voor Ex Machina.
Ontbreekt:
Vikander dus, voor Ex Machina.

Het lijstje van:
– DS-journalist Jeroen Struys vind je hier.
– DM en Cinevox-journalist Kurt Vandemaele vind je hier.
– Filmautoriteit Roel Van Bambost vind je hier.
– Vertigo-journalist Ruben Nollet vind je hier.
– Vertigo-journalist Niels Ruell vind je hier.
– Vertigo-, Enola- en Knack Focusjournalist Dennis Van Dessel vind je hier.
– Vertigo-journalist Jimmy Van der Velde vind je hier.
– Vertigo-, Humo- en De Standaardjournalist Ben Van Alboom vind je hier.
– Film Fest Gent-directeur Patrick Duynslaegher vind je hier.
– Vertigo-journalist Tom Rouvrois vind je hier.
– Vertigo-journalist Eline Van Hooydonck vind je hier.
– Knack Focus-journalist Dave Mestdach vind je hier.
– Vertigo-journaliste Anke Wauters vind je hier.

vertigo_oscars_303x243b