Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

16.02.2016

Goudkoorts: Jimmy Van der Velde

door Jimmy Van der Velde

Wie moet er winnen? Wie zal er winnen? En wie ontbreekt er tussen de genomineerden? Die drie Oscar-vragen stelden we aan verschillende filmjournalisten, met een lawine van uiteenlopende meningen als resultaat.

Het Oscarlijstje van… Vertigo-journalist Jimmy Van der Velde.

Beste Film
Moet winnen: Mad Max: Fury Road, want superieure cinema kan soms ook gewoon een adrenalinestoot van jewelste zijn.
Zal winnen: The Revenant, omdat de film haast alle andere prijzen wegkaapt en ook gewoonweg indrukwekkend is. 
Ontbreekt: Carol. Een meesterlijke romance die schandalig genoeg over het hoofd werd gezien in de belangrijkste categorieën. 

https://www.youtube.com/watch?v=GibouAxhX-E

 

Beste Regisseur
Moet winnen: George Miller. De man heeft jarenlang geknokt om Mad Max: Fury Road te maken en legt als 70-jarige voldoende vakmanschap en durf aan de dag om jongere generaties een stevig cinemalesje te leren.
Zal winnen: Alejandro González Iñárritu. De man is hot in Hollywood en het gruwelijke maakproces van The Revenant doet denken aan kleppers als Lawrence of Arabia en Greed. 
Ontbreekt: Todd Haynes, want Carol!

 

Beste Mannelijke Hoofdrol
Moet winnen: Leonardo DiCaprio, want ja…
Zal winnen: Leonardo DiCaprio, want ja…
Ontbreekt: Michael Caine (Youth), omdat hij gewoonweg adembenemend acteert in de prent van Paolo Sorrentino. Een man die na al die decennia zijn vak door en door kent. 

 

Beste Vrouwelijke Hoofdrol
Moet winnen: Cate Blanchett. De klassevolle acteergodin blaast vriend en vijand weg in Carol. 
Zal winnen: Brie Larson, omdat ze de meeste acteerprijzen al heeft gewonnen voor haar rol in Room en omdat ze inderdaad een hartverscheurende krachttoer uithaalt in het drama.
Ontbreekt: Bel Powley (The Diary of a Teenage Girl), omdat ze één van de moedigste acteerprestaties uit 2015 heeft neergezet. 

 

Beste Mannelijke Bijrol
Moet winnen: Mark Rylance. Hij acteert ultra-subtiel in de recentste Spielberg en hamert op de details van het personage dat hij creëert.
Zal winnen: Sylvester Stallone, omdat hij een Hollywoodveteraan is en opnieuw indruk heeft gemaakt als een universeel geliefd personage. Niet de beste van de hoop, maar het is hem stiekem ook wel gegund. 
Ontbreekt: Idris Elba (Beasts of No Nation). Zijn personage uit de Netflixfilm zou ik niet graag tegenkomen. Intimiderend, intens en onvoorspelbaar. 

 

Beste Vrouwelijke Bijrol
Moet winnen: Rooney Mara, omdat ze haar mannetje staat tegenover Blanchett in Carol en je hart breekt met een fragiele prestatie. 
Zal winnen: Alicia Vikander, omdat ze tegenwoordig overal lijkt te zijn en natuurlijk ook over heel wat acteertalent beschikt. 
Ontbreekt: Charlize Theron (Mad Max: Fury Road), want FURIOSAAAA!!!!

 

Het lijstje van:
– DS-journalist Jeroen Struys vind je hier.
– DM en Cinevox-journalist Kurt Vandemaele vind je hier.
– Filmautoriteit Roel Van Bambost vind je hier.
– Filmjournalist Ruben Nollet vind je hier.
– Filmjournalist Niels Ruell vind je hier.
– Filmjournalist Dennis Van Dessel vind je hier.

vertigo_oscars_303x243b