Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

09.02.2016

Goudkoorts: Jeroen Struys

door Vertigo

Wie moet er winnen? Wie zal er winnen? En wie ontbreekt er tussen de genomineerden? Die drie Oscar-vragen stelden we aan verschillende filmjournalisten, met een lawine van uiteenlopende meningen als resultaat.

Het Oscarlijstje van… De Standaard-journalist Jeroen Struys.

Beste Film

Moet winnen: Mad Max: Fury Road. Ik moet eerlijkheidshalve wel toegeven dat ik Brooklyn en Room nog niet heb kunnen zien. Maar Mad Max: Fury Road is een shot waanzin die je flashbacks blijft geven en een film die het gevoel van 2015 vat.
Zal winnen: The Revenant, en dat zou helemaal niet onterecht zijn voor deze visueel verbluffende film. Al lijkt Spotlight me ook een aardige kans te hebben.
Ontbreekt: De mooiste van de hele klas: Carol.

 

Beste Regie

Moet winnen: George Miller. De prijzen voor beste film en beste regie lijken onlosmakelijk verbonden.
Zal winnen: George Miller. Alejandro González Iñárritu zou straf zijn, twee jaar na elkaar.
Ontbreekt: Ik val in herhaling: Todd Haynes voor Carol. Maar ook JJ Abrams, omdat hij met The Force Awakens geslaagd is in een mission impossible. Hij kon zowel oude fans als nieuwe als ons plezieren, met een franchise die al door drie vorige films was doodgemept. En Ridley Scott voor The Martian. Zeker niet mijn favoriete film van het jaar, maar de Academy is er wel dol op, en dan is het raar om Scott die nominatie niet te gunnen. László Nemes van Son of Saul had hier ook mogen staan, alleen werkt de Academy niet zo.

 

Beste Mannelijke Hoofdrol

Moet winnen: Leonardo DiCaprio. Onoverkomelijk.
Zal winnen: Leonardo DiCaprio. Onvermijdelijk.
Ontbreekt: Abraham Attah, de kindsoldaat uit Beasts of No Nation. Onbegrijpelijk dat zijn naam niet meer weerklank krijgt, terwijl velen het hebben over de gemiste nominatie voor Idris Elba in de categorie beste bijrol. En ook Géza Röhrig (Son of Saul) en Michael Caine (Youth).

 

Beste Vrouwelijke Hoofdrol

Moet winnen: Charlotte Rampling voor 45 Years.
Zal winnen: Geen idee. Heeft de hele Academy 45 Years gezien?
Ontbreekt: Alicia Vikander voor haar rol in Ex Machina. En Bel Powley voor The Diary of a Teenage Girl.

 

Beste Mannelijke Bijrol

Moet winnen: Tom Hardy
Zal winnen: Tom Hardy. Iedereen wil hem die Oscar geven, en niet alleen voor deze film. Mark Ruffalo maakt ook kans, als een prijs voor de hele ensemblecast van Spotlight. Of Stallone, als de Academy gaat voor een retroprijs.
Ontbreekt: Idris Elba voor Beasts of No Nation. Als die film niet van Netflix maar van een Hollywoodstudio kwam, was Elba zelfs topfavoriet in deze categorie.

 

Beste Vrouwelijke Bijrol

Moet winnen: Rooney Mara, met grote voorsprong.
Zal winnen: Rooney Mara, nog steeds met grote voorsprong.
Ontbreekt: Charlize Theron aka Imperiator Furiosa – al is zij in feite de echte hoofdrolspeelster in Mad Max: Fury Road.

@JeroenStruys

vertigo_oscars_303x243b