Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

15.02.2016

Goudkoorts: Dennis Van Dessel

door Ruben Aerts

Wie moet er winnen? Wie zal er winnen? En wie ontbreekt er tussen de genomineerden? Die drie Oscar-vragen stelden we aan verschillende filmjournalisten, met een lawine van uiteenlopende meningen als resultaat.

Het Oscarlijstje van… Vertigo-, Enola- en Knack Focus-journalist Dennis Van Dessel.

Beste Film
Moet winnen: Mad Max: Fury Road, hoewel ik met The Revenant ook best blij zal zijn. Zo lang het maar een van die twee is, omdat het een welgekomen signaal van de Academy zou zijn dat een film echt wel meer is dan acteurs die tegen elkaar aan staan te dialogeren totdat het verhaaltje verteld is.
Zal winnen: The Revenant. Op dit moment heeft geen enkele andere film zoveel momentum als Iñárritu’s mens-versus-natuurverhaal. Eventueel zou Spotlight nog een gevaarlijke outsider kunnen zijn: er is momenteel nog veel minder rond te doen dan rond The Revenant, maar de kritieken zijn unaniem lovend en hij raakt wel genomineerd voor zowat elke filmprijs ter wereld.
Ontbreekt: Carol, het zinderende liefdesverhaal van Todd Haynes. Dat een middelmatige blockbuster als The Martian genomineerd raakt en Carol niet, is onbegrijpelijk en onvergeeflijk.

Beste Mannelijke Hoofdrol
Moet winnen: Leonardo DiCaprio, omdat hij het in The Revenant grotendeels zonder dialogen moet stellen, en toch een ijzersterke prestatie aflevert.
Zal winnen: Leonardo DiCaprio. Zijn vertolking wordt de hemel in geprezen, hij heeft de Golden Globe al op zak en iedereen in Hollywood lijkt nu echt wel te vinden dat het zijn moment is. Hoewel het niet onmogelijk is dat de Academy twee jaar op rij dezelfde fout maakt en het overschatte non-talent Eddie Redmayne zijn tweede Oscar in de handen duwt.
Ontbreekt: Niet-Amerikaanse acteurs komen in theorie in aanmerking voor een Oscar (u wist het al lang niet meer, maar Jean Dujardin won enkele jaren geleden nog voor The Artist), dus Géza Röhrig had gerust een nominatie mogen krijgen voor zijn ontzagwekkende vertolking in Son of Saul.

Beste Vrouwelijke Hoofdrol
Moet winnen: Cate Blanchett, die in Carol opnieuw toont dat ze een van de besten in de business is.
Zal winnen: Moeilijk te voorspellen. Cate Banchett maakt op papier veel kans, maar Brie Larson is momenteel de lieveling van de critici en op awardshows, dus ik gok op haar.
Ontbreekt: Charlize Theron voor Mad Max: Fury Road. Fysiek acteren is namelijk ook acteren, en misschien zelfs een moeilijkere vorm. En Emily Blunt voor Sicario.

Beste Mannelijke Bijrol
Moet winnen: Mark Rylance voor Bridge of Spies. Zijn vertolking was tot op de millimeter beheerst en gecontroleerd, maar ik vrees dat hij geen schijn van kans maakt.
Zal winnen: Sylvester Stallone is hier absoluut de sentimental favourite en het zij hem gegund. Zijn prestatie in Creed was ook wel ontroerend.
Ontbreekt: Idris Elba voor Beasts of No Nation (matige film, schitterende prestatie), Oscar Isaac voor Ex Machina (of zou dat een hoofdrol moeten zijn?) en Benicio del Toro voor Sicario

Beste Vrouwelijke Bijrol
Moet winnen: Jennifer Jason Leigh. Haar vertolking in The Hateful Eight was van een haast bezeten intensiteit en laten we eerlijk zijn: subtiliteit wordt overschat.
Zal winnen: Deze lijkt mij tussen Jennifer Jason Leigh en Rooney Mara  te gaan. Tenzij de Academy gewoon voor het gemak weer op Kate Winslet stemt, natuurlijk.
Ontbreekt: Rachel Weisz voor Youth (haar monoloog tijdens het modderbad is fenomenaal) en Alicia Vikander voor Ex Machina: Vikander is natuurlijk wel genomineerd, maar dan voor het haast niet te bekijken The Danish Girl.

Het lijstje van:

– DS-journalist Jeroen Struys vind je hier.
– DM en Cinevox-journalist Kurt Vandemaele vind je hier.
– Filmautoriteit Roel Van Bambost vind je hier.
– Filmjournalist Ruben Nollet vind je hier.
– Filmjournalist Niels Ruell vind je hier.

vertigo_oscars_303x243b