Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

22.02.2016

Goudkoorts: Dave Mestdach

door Ruben Aerts

Wie moet er winnen? Wie zal er winnen? En wie ontbreekt er tussen de genomineerden? Die drie Oscar-vragen stelden we aan verschillende filmjournalisten, met een lawine van uiteenlopende meningen als resultaat.

Het Oscarlijstje van… Knack Focus-journalist Dave Mestdach.


Beste Film

Moet winnen: Insiders tippen op Spotlight en daar kan ik mee leven, want het is een goede, solide en sensatievrije dossierfilm over een moeilijk onderwerp: het misbruikschandaal binnen de katholieke kerk van Boston.
Zal winnen: Of een indie als Spotlight op kan tegen de promomachine van de grote studio’s valt nog te bezien. Tenslotte blijven de Oscars dé lobbyprijzen bij uitstek en wordt de belangrijkste Oscar die voor de beste campagne – nooit uitgereikt. The Revenant is een prima studiofilm maar heeft als nadeel dat Iñárritu vorig al won met Birdman. Bridge of Spies is een prima studiofilm maar mist het momentum om te scoren. En Mad Max: Fury Road is een prima studiofilm maar te veel blockbuster naar Academy-normen.
Ontbreekt: Carol. Een masterclass in filmmaken en met voorsprong de beste Amerikaanse film van het jaar. 

Beste Regisseur
Moet winnen: George Miller ligt op kop in de peilingen en daar kan ik ook mee leven, want Mad Max: Fury Road is een uitstekend gemaakte joyride die je de diesel en het woestijnzand laat proeven. 
Zal winnen: Actiespektakels als Mad Max: Fury Road zijn niet het favoriete genre van de Academy. Iñárritu won vorig jaar met Birdman wat in zijn nadeel werkt en Tom McCarthy levert uitstekend maar mogelijk te discreet en te zakelijk werk in Spotlight. Absurd trouwens dat de categorieën Beste Film en Beste Regie een andere winnaar zouden opleveren, want de beste film is per definitie gemaakt door de beste regisseur. Door wie anders? De cateringafdeling?

https://www.youtube.com/watch?v=cgUFHONjLRs

Beste Mannelijke Hoofdrol
Moet winnen: Ik tip op Leonardo DiCaprio om, na vijf nominaties die hij niet heeft kunnen verzilveren, zijn eerste Oscar te winnen. Het móét nu wel, want harder afzien voor een Oscar dan in The Revenant – zeg maar The Passion of The Leo, waarin hij twaalf bijna-doodervaringen beleeft – kan hij haast niet meer. Of hij moet twaalf keer bijna sterven als een transgender die The Queen incarneert. 
Zal winnen: DiCaprio. Zijn enige belager is Michael Fassbender als iAmerican Psycho in de nerdbiopic Steve Jobs.

Beste Vrouwelijke Hoofdrol
Moet winnen: Cate Blanchett, al was het maar om de schaamte weg te vegen van het feit dat Carol niet genomineerd is als Beste Film. Mooi ook dat Charlotte Rampling op haar oude dag – met respect gezegd – eindelijk eens een nominatie te pakken heeft voor haar prima rol in 45 Years, al heeft ze zich met haar controversiële uitspraken over ‘anti-blank racisme’ wel buitenspel gezet.
Zal winnen: Volgens de bookies mag Brie Larson nu al haar speech voorbereiden.
Ontbreekt: 
Rooney Mara, die samen met Blanchett nochtans de hoofdrol speelt in Carol en in Cannes werd verkozen tot beste actrice. Terwijl Blanchett het palmares daar niet haalde. 

Beste Mannelijke Bijrol
Moet winnen: Voor mij steekt Mark Rylance erbovenuit, een minder bekende naam, maar wel iemand met een lange staat van dienst. Hij vertolkt zijn rol van een Russische spion in Bridge of Spies – een uitstekende Spielberg, overigens – met veel beheersing en gevoel voor humor. Aangezien Bridge of Spies wellicht toch niet zal winnen in de hoofdcategorieën, zou de Oscar voor beste mannelijke bijrol alsnog een mooie bekroning zijn.
Zal winnen:  Helaas wordt Rylance waarschijnlijk knockout gemept door Sly Stallone die in Creed, oftewel Rocky 7, de ring heeft ingeruild voor een job als bokscoach. Stallone die een acteerprijs krijgt: een mens mag ook eens lachen, toch?

https://www.youtube.com/watch?v=Uw4wtObPv4k

Beste Vrouwelijke Bijrol
Moet winnen: Mijn favoriet is Rooney Mara, die zoals ik al zei genomineerd had moeten worden in de categorie Beste Hoofdrol
Zal winnen: Rooney Mara. Voor de rest is dit, zoals altijd, een beetje een grabbeltoncategorie. Leuk dat Jennifer Jason Leigh erbij zit, die niet alleen Tarantino’s hopeloos langgerekt The Hateful Eight moest uitzitten, maar daarbij ook nog eens de nodige klappen te incasseren kreeg. Arm kind. 

Het lijstje van:
– DS-journalist Jeroen Struys vind je hier.
– DM en Cinevox-journalist Kurt Vandemaele vind je hier.
– Filmautoriteit Roel Van Bambost vind je hier.
– Vertigo-journalist Ruben Nollet vind je hier.
– Vertigo-journalist Niels Ruell vind je hier.
– Vertigo-, Enola- en Knack Focusjournalist Dennis Van Dessel vind je hier.
– Vertigo-journalist Jimmy Van der Velde vind je hier.
– Vertigo-, Humo- en De Standaardjournalist Ben Van Alboom vind je hier.
– Film Fest Gent-directeur Patrick Duynslaegher vind je hier.
– Vertigo-journalist Tom Rouvrois vind je hier.
– Vertigo-journalist Eline Van Hooydonck vind je hier.

vertigo_oscars_303x243b