Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

10.02.2016

Goudkoorts: Kurt Vandemaele

door Ruben Aerts

Wie moet er winnen? Wie zal er winnen? En wie ontbreekt er tussen de genomineerden? Die drie Oscar-vragen stelden we aan verschillende filmjournalisten, met een lawine van uiteenlopende meningen als resultaat.

Het Oscarlijstje van… De Morgen en Cinevox-journalist Kurt Vandemaele.

Beste Film

Moet winnen: The Revenant
Zal winnen: The Revenant
Ontbreekt: Carol, The Lobster, Youth en The Hateful Eight: ik vind dat Tarantino dit jaar enorm misdeeld is.


Beste Regie

Moet winnen: Alejandro González Iñárritu
Zal winnen: Alejandro González Iñárritu
Ontbreekt: Quentin Tarantino. Wat árritu doet, is ronduit indrukwekkend. Twee jaar na mekaar zulke verschillende films maken. Hij verdient alle prijzen. Maar Tarantino had op zijn minst genomineerd mogen zijn. En Yorgos Lanthimos (The Lobster) ook. En Paolo Sorrentino voor Youth. En voor een film als Bridge of Spies moet Spielberg ook altijd een nominatie krijgen.


Beste Mannelijke Hoofdrol

Moet winnen: Leonardo DiCaprio: niet omdat The Revenant zijn meest indrukwekkende vertolking bevat maar omdat hij hem eerder had moeten krijgen. En omdat van de genomineerden dit jaar niemand het beeldje meer verdient dan hij.
Zal winnen: Leonardo DiCaprio
Ontbreekt: Michael Caine.  En hij mocht van mij zelfs winnen voor zijn vertolking in Youth. En Jason Segel had absoluut op de lijst gemoeten voor zijn geschift goeie vertolking in The End of the Tour.


Beste Vrouwelijke Hoofdrol

Moet winnen: Cate Blanchett omdat ze in Cannes al had moeten bekroond worden en omdat ze klasse en stijl heeft. 
Zal winnen: Cate Blanchett. Hollywood houdt van haar. Terecht.  Ik wil haar ook horen speechen: dit is een vrouw die iets te zeggen heeft. Al zou ik er ook mee kunnen leven als Charlotte Rampling wint voor haar hele mooie vertolking in 45 Years.
Ontbreekt: Rachel Weisz had dit jaar zeker recht op een nominatie, want zowel in The Lobster als in Youth was ze ronduit schitterend.  En ook Bel Powley had hier absoluut op deze lijst moeten staan voor haar ongelooflijk sterke rol in The Diary of a Teenage Girl.


Beste Mannelijke Bijrol

Moet winnen: Mark Rylance
Zal winnen: Mark Rylance
Ontbreekt: Michael Keaton moest hier absoluut op staan.  Hij verdiende vorig jaar al een prijs en is indrukwekkend in SpotlightBenicio Del Toro mocht er ook wel bij zijn voor Sicario en net als de meeste acteurs uit The Hateful Eight: ik heb het niet voor de mens Kurt Russell, maar hij verdiende een vermelding. En  Samuel L. Jackson mag van mij iedere week genomineerd worden.


Beste Vrouwelijke Bijrol

Moet winnen: Jennifer Jason Leigh
Zal winnen: Een moeilijke. Het hangt ervan af of Cate Blanchett wint in de hoofdcategorie. Zo niet zou het voor Rooney Mara kunnen zijn.  Kate Winslet op het podium op de avond dat Leonardo een beeldje krijgt, zou natuurlijk ook mooi zijn. Alicia Vikander zal nog kansen genoeg krijgen. En Rachel McAdams is goed in Spotlight, maar ze kan niet tippen aan Jennifer Jason Leigh. Die laatste heeft bovendien zo’n indrukwekkende staat van dienst dat ze recht heeft op dat beeldje.
Ontbreekt: Rachel Weisz mocht hier staan voor Youth. En voor The Lobster.  En al die andere vrouwen uit The Lobster ook. 

https://www.youtube.com/watch?v=0O6gTp_Kic4

@VdmKurt

Het lijstje van journalist Jeroen Struys vind je hier.

vertigo_oscars_303x243b