Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

23.02.2016

Goudkoorts: Anke Wauters

door Ruben Aerts

Wie moet er winnen? Wie zal er winnen? En wie ontbreekt er tussen de genomineerden? Die drie Oscar-vragen stelden we aan verschillende filmjournalisten, met een lawine van uiteenlopende meningen als resultaat.

Het Oscarlijstje van… Vertigo-journaliste Anke Wauters.


Beste Film

Moet winnen: Mad Max: Fury Road. Nooit gedacht dat een actiefranchise waar ik tot nu toe bitter weinig om gaf mij in 2015 zo zou inpakken. Een rasechte blockbuster die van begin tot einde prikkelt met verpletterende visuals en een meeslepend verhaal.
Zal winnen: Moeilijk. De Oscars zijn een beetje zoals bingo: het is het een kwestie van hokjes afvinken – als X niet wint in categorie X, dan moet X wel winnen in categorie X. Ik gok dus op The Martian.
Ontbreekt: Dat Carol van Todd Haynes in dit lijstje ontbreekt, doet verdacht veel vermoeden dat de vooringenomenheid van The Academy meespeelde. Scary lesbians! Ook Straight Outta Compton mis ik.

Beste Regisseur
Moet winnen: George Miller 
Zal winnen: Alejandro González Iñárritu voor The Revenant, waarin hij Leonardo Dicaprio naar misschien wel zijn eerste Oscar gidst.
Ontbreekt: Marielle Heller (The Diary of a Teenage Girl).

Beste Mannelijke Hoofdrol
Moet winnen: Het is de grootste schande van onze filmgeneratie dat Leonardo Dicaprio nog geen gouden mannetje heeft gekregen. Dankzij The Revenant leef ik nu, nog maar eens, op hoop. 
Zal winnen: Leonardo Dicaprio, al vrees ik dat hij zware competitie zal krijgen van Eddie Redmayne die in The Danish Girl een typische Oscarrol neerzet.
Ontbreekt: Idris Elba voor Netflixproductie Beasts of No Nations

Beste Vrouwelijke Hoofdrol
Moet winnen: Charlotte Rampling. Hoewel het in het licht van haar recente foute uitspraken niet zo verstandig lijkt om haar als persoon op een podium te zetten, was ze ijzersterk in het relatiedrama 45 Years.
Zal winnen: Cate Blanchett ontroerde samen met Rooney Mara in Carol. Geen beste film, maar deze erkenning kan een beetje de brokken lijmen.
Ontbreekt: 
Dit beeldje had eigenlijk moeten gaan naar Charlize Theron voor haar rol als Imperator Furiosa in Mad Max: Fury Road.

Beste Mannelijke Bijrol
Moet winnen: Sylvester Stallone zoals we hem al lang niet meer hebben gezien. Dat kregen we in Creed. Een heel knappe vertolking waar ik nog steeds over aan het janken ben.
Zal winnen:  Christian Bale (The Big Short). Valt weinig over te vertellen: klasse-acteur in een zeer overtuigende rol.
Ontbreekt: Oscar Isaac in het intelligente en visueel prachtige Ex Machina. Isaac is aan een zeer interessant parcours bezig en weet zichzelf steeds weer te overtreffen.

Beste Vrouwelijke Bijrol
Moet winnenRooney Mara, ook al wist ik niet dat ze een ‘bijrol’ speelde in Carol. De veerkrachtige Jennifer Jason Leigh in The Hateful Eight kon ik ook appreciëren.
Zal winnenDe andere genomineerden zijn praktisch kansloos tegenover Mara. Alleen Alicia Vikander, die een heel sterk jaar achter de rug heeft, met als kers op de taart haar rol in crowdpleaser The Danish Girl, kan misschien tegen haar op.
Ontbreekt: Anne Hathaway in The Intern, een film die veelal over het hoofd gezien wordt, maar voor mij bij de toppers van 2015 hoort.

Het lijstje van:
– DS-journalist Jeroen Struys vind je hier.
– DM en Cinevox-journalist Kurt Vandemaele vind je hier.
– Filmautoriteit Roel Van Bambost vind je hier.
– Vertigo-journalist Ruben Nollet vind je hier.
– Vertigo-journalist Niels Ruell vind je hier.
– Vertigo-, Enola- en Knack Focusjournalist Dennis Van Dessel vind je hier.
– Vertigo-journalist Jimmy Van der Velde vind je hier.
– Vertigo-, Humo- en De Standaardjournalist Ben Van Alboom vind je hier.
– Film Fest Gent-directeur Patrick Duynslaegher vind je hier.
– Vertigo-journalist Tom Rouvrois vind je hier.
– Vertigo-journalist Eline Van Hooydonck vind je hier.
– Knack Focus-journalist Dave Mestdach vind je hier.

vertigo_oscars_303x243b