Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

29.12.2021

Vertigo-flashback 2021: juli

door Vertigo

Op het filmfestival van Cannes werden de Belgische producties La Civil van Teodora Ana Mihai en Un monde van Laura Wandel positief onthaald. Beide films vielen ook in de prijzen.

Julia Ducournau’s Titane won de Gouden Palm en het deels in België gedraaide Annette van Leos Carax won ondanks gemengde recensies Beste Regisseur. Ook Paul Verhoevens Benedetta, Wes Andersons The French Dispatch en Gaspar Noé’s Vortex kregen overwegend positieve kritieken op het festival.

De simultane bioscoop- en streamingrelease van Black Widow was aanvankelijk een succes, maar de film kreeg in zijn tweede week aan de Amerikaanse bioscoopkassa rake klappen, tot ongenoegen van de Amerikaanse bioscoopuitbaters.

Later klaagde hoofdrolspeelster Scarlett Johansson een rechtszaak aan tegen Disney omdat de releasestrategie van Black Widow haar miljoenen dollars aan box-officebonussen zou gekost hebben. De aanklacht zorgde naar verluidt voor een geschil tussen Disney en dochterbedrijf Marvel.

In Gent vreesde Sphinx Cinema voor een sluiting nadat het pand waarin de bioscoop gehuisvest is te koop kwam te staan. Kort daarop kon de cinema echter uitpakken met goed nieuws, namelijk dat er sinds de heropening op 9 juni al 10.000 bezoekers over de vloer kwamen.