Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

17.07.2021

Belgische film Un monde in de prijzen in Cannes

door Vertigo

Laura Wandels speelfilmdebuut Un monde werd zojuist bekroond met de FIPRESCI Prijs (International Federation of Film Critics) op het Filmfestival van Cannes.

De Belgische film Un monde was één van de hoogtepunten van het afgelopen Festival van Cannes, waar de film in wereldpremière ging in de Un Certain Regard-sectie. Na een uitzonderlijk goede ontvangst door de pers keert de film nu dus met de Fipresci-prijs van de filmkritiek huiswaarts.

De wereldpremière van Un monde in Cannes ging niet onopgemerkt voorbij. Het publiek onthaalde de film met minutenlang applaus en een staande ovatie die de cast en regisseuse tot tranen toe bewoog.

Het toonaangevende filmblad Screen International sprak van een “gut-punch debut” en “in this Cannes Un Certain Regard premiere distinguishes Belgian newcomer Laura Wandel as a talent to watch.” Ook Benelux-pers haalde de loftrompet boven voor zoveel cinematografisch talent.

Un monde gaat over Nora die naar het eerste leerjaar gaat en ziet dat haar grote broer Abel op de speelplaats wordt lastiggevallen. Terwijl haar vader wil dat ze spreekt, wil haar broer dat ze zwijgt. Nora hoopt vooral nieuwe vrienden te maken, waardoor ze voor een verscheurende keuze staat. Een meeslepende duik in het niet zo onschuldige leven op school.

Un monde is geschreven en geregisseerd door Laura Wandel. Het jong talent Maya Vanderbeque vertolkt de rol van Nora, Günter Duret neemt de rol van Nora’s broer Abel op zich. Daarnaast zijn er ook belangrijke rollen voor Karim Leklou (Nora en Abels vader) en Laura Verlinden.

Lumière brengt de film in de bioscoop in België (6 oktober) én Nederland (najaar 2021). Tandem Films verdeelt de film in Frankrijk.