Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

19.01.2021

Kom hier dat ik u kus wint Ensor voor Beste Coproductie

door Vertigo

Op 23 januari vindt het Gala van De Ensors 2021 plaats. In aanloop naar de uitreiking wordt er dagelijks een Ensor-winnaar bekend gemaakt tijdens Cinema Canvas. Vandaag neemt Annemie Degryse van Lunanime de Ensor voor Beste Coproductie in ontvangst voor Kom hier dat ik u kus.

Elk jaar wordt door de Raad van Bestuur van De Ensors, bestaande uit vertegenwoordigers uit alle audiovisuele beroepscategorieën (V.O.F.T.P., Scenaristengilde, Unie van Regisseurs, Acteursgilde, SBC, Belgian Screen Composers Guild, BeMontage), gestemd op de meest verdienstelijke coproductie van het jaar.

Dat zijn producties waarvan minstens 10 procent van het totale productiebudget gefinancierd en uitgegeven is in Vlaanderen én de productie gesteund is door ofwel het Mediafonds, het Filmfonds, Screen Flanders of een Vlaamse omroep.

De verfilming van Kom hier dat ik u kus is bij uitstek het voorbeeld van een perfecte samenwerking tussen Nederland (productiehuis Submarine) en België (Lunanime). Een uitgebalanceerde mix van Nederlandse en Belgische input, met als basis het gelijknamige boek van Griet Op de Beeck, dat ook bij onze Noorderburen snel werd omarmd.

“Mede dankzij de prettige samenwerking met de coproducenten Annemie Degryse en Jan Declercq van Lunanime is het ons gelukt om in beide landen de financiering in snel tempo in orde te krijgen,” zegt de Nederlandse producent Sabine Veenendaal.

Ook het schrijf- en regisseursduo Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevoorden werden door De Ensors geprezen. Zij maakten zich de bestseller van Griet Op de Beeck volledig eigen.

Met hun achtergrond in documentaire vertaalden ze het boek naar een beklijvende karakterstudie waarin ze veel vrijheid lieten aan de invulling van de acteurs en actrices (onder meer Tanya Zabarylo, Tijmen Govaerts, Wine Dierickx, Tom Vermeir en Valentijn Dhaenens). Afgelopen weekend nam Annemie Degryse van productiehuis Lunanime de Ensor voor Beste Coproductie in ontvangst.

Van 18 tot en met 22 januari kan u via VRT NU dagelijks vanaf 18u kijken naar een aflevering van Cinema Canvas. Hierin gaat Michaël Pas in gesprek met boeiende gasten uit de film- en tv-wereld.

Op dinsdag 19 januari ontvangt Michaël Pas Kevin Janssens (genomineerd voor De Patrick), Ish Ait Hamou en Sofie Benoot. Op zaterdag 23 januari is het Gala van de Ensors te volgen op Canvas om 22u10.