Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

10.01.2021

Arnold Schwarzenegger vernietigend voor bestorming Amerikaanse Capitool

door Vertigo

Arnold Schwarzenegger, de voormalige gouverneur van Californië, heeft in een Twitter-filmpje gereageerd op de bestorming van het Amerikaanse Capitool door Donald Trump-aanhangers op woensdag 6 januari.

Schwarzenegger vergelijkt het incident met de Kristallnacht aka de nacht van het gebroken glas uit 1938, een aanval van de nazi’s en hun aanhangers op de Joodse gemeenschap in Duitsland.

“Woensdag was de dag van het gebroken glas in de Verenigde Staten,” zegt Schwarzenegger. “De menigte sloeg niet alleen de ramen van het Capitool aan diggelen, maar ook de idealen die we als vanzelfsprekend beschouwden.”

“Ze beukten niet alleen de deuren in van het gebouw waar het Amerikaanse Congres bijeenkomt, maar ze vertrappelden de principes waarop dit land is gebaseerd.”

Volgens Schwarzenegger is Trump een mislukte leider. “Hij zal de geschiedenis ingaan als de slechtste president ooit,” zegt de acteur. “Het goede nieuws is dat hij binnenkort even relevant zal zijn als een oude tweet.

Hij probeerde een staatsgreep te plegen door de mensen te misleiden met leugens,” vervolgt hij. “Ik weet waar dergelijke leugens toe leiden.”

“We hebben ambtenaren nodig die niet in dienst staan van hun eigen macht, maar van de idealen waarop dit land is gebaseerd en waar andere landen naar opkijken,” vervolgt hij.

Verder pleit Schwarzenegger voor hervormingen om incidenten als de bestorming van het Capitool te voorkomen. “We moeten de mensen die het zover hebben laten komen verantwoordelijk stellen,” voegt hij eraan toe.

“We moeten verder kijken dan onszelf en onze politieke meningsverschillen en voorrang geven aan de democratie,” vervolgt hij. “We moeten samen genezen van het trauma dat we pas hebben opgelopen. Niet als Republikeinen of Democraten, maar als Amerikanen.”

Bron: IndieWire