Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

30.12.2021

Vertigo-flashback 2021: december

door Vertigo

Spider-Man: No Way Home brak na een succesvolle voorverkoop bij onder meer Kinepolis verschillende box-officerecords. De Spider-Man-threequel werd een hit in België, de VS en de rest van de wereld en groeide uit tot de succesvolste film van 2021.

Ondertussen ontstond er verwarring rond de toekomst van de Spider-Man-franchise. Volgens Sony-bons Tom Rothman waren er geen concrete plannen, maar Marvel-baas Kevin Feige stelde fans gerust en onthulde dat er een fourquel op komst is.

In tegenstelling tot Spider-Man: No Way Home flopten Steven Spielbergs West Side Story en Lana Wachowski’s The Matrix Resurrections aan de Amerikaanse bioscoopkassa.

Op 22 december besliste het overlegcomité dat de Belgische bioscopen en andere cultuurhuizen vanaf 26 december opnieuw moesten sluiten, tot verontwaardiging en onbegrip van de sector. Ook de experts begrepen de beslissing niet.

De cultuur- en eventsector betoogde en in Brussel en Wallonië weigerden enkele cinema’s en theaterzalen zich aan de nieuwe maatregel te houden, ondanks het risico op politiecontroles.

Een aantal cultuurverenigingen stapten naar de Raad van State om beroep aan te tekenen. Het gerechtsorgaan schorste de sluiting van de cultuursector, maar de bioscopen moesten toe blijven. Uiteindelijk kwam de regering volledig op de sluiting terug en konden zowel de stadsbioscopen als de grote ketens heropenen.

Ten slotte werd er uitgebreid teruggeblikt op 2021 met eindejaarslijstjes van regisseurs John Waters, Paul Schrader, magazines als Sight and Sound, sites als IndieWire, Variety, The Playlist, Entertainment Weekly en critici uit onder meer New York en Los Angeles.