Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

28.12.2021

Belgische bioscopen moeten dichtblijven ondanks beslissing Raad van State

door Vertigo

Ondanks de beslissing van de Raad van State om de sluiting van de Belgische cultuursector te schorsen, moeten de bioscopen dicht blijven. De reden daarvoor is het koninklijk besluit dat na het overlegcomité van 22 december, waarop beslist werd dat de cinema’s weer dicht moesten, werd uitgevaardigd.

In het koninklijk besluit staat: ‘De binnenruimten van inrichtingen of van onderdelen van inrichtingen die behoren tot de culturele, feestelijke, recreatieve of evenementensector zijn gesloten voor het publiek, behoudens voor de door dit besluit toegelaten activiteiten.’

Uit dat artikel heeft de Raad van State het woord ‘culturele’ geschrapt, maar verderop in het koninklijk besluit staat dat onder meer de bioscopen sowieso moeten sluiten. Dat heeft de Raad van State niet aangepast. Het is afwachten of de regering de sluiting van de cultuursector nu eventueel zelf en volledig zal terugdraaien.

De Federatie van Cinema’s van België blijft alvast niet bij de pakken zitten. “Dan zit er niets anders op dan zelf een zaak aan te spannen,” zegt secretaris-generaal Thierry Laermans aan Radio 1.

Bron: De Standaard

Lees meer over: