Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

22.12.2021

Belgische distributeurs en bioscopen eisen tekst en uitleg bij sluiting cinema’s

door Vertigo

Film Matters Belgium, de Belgische Federatie van Filmdistributeurs en de Federaties van Cinema’s van België hebben gezamenlijk gereageerd op de sluiting van de bioscopen. Die gaat op 26 december in en zal tot 28 januari duren.

“We vernemen met verstomming de sluiting van bioscopen vanaf aanstaande zondag en we kunnen deze beslissing, die ons uitermate discriminerend lijkt, en die indruist tegen alle onderzoeken uitgevoerd  in Europa, enkel maar betreuren,” klinkt het.

“Bioscopen zijn geen plaatsen waar toeschouwers risico lopen,” vervolgen de organisaties en verwijzen naar een onderzoek van de Union International des Cinémas waaruit blijkt dat het risico op coronabesmetting in bioscopen miniem is.

“Onze sector heeft reeds zwaar geleden en opnieuw zijn wij het doelwit van de beslissingen van het overlegcomité,” voegen ze eraan toe. “Daar waar andere sectoren, met grotere risico’s, geen nieuwe maatregelen opgelegd krijgen.”

“Uiteraard willen we geen sectoren tegenover elkaar plaatsen, maar het is duidelijk dat wat vandaag is besloten indruist tegen de logica en vooral tegen de aanbevelingen van het GEMS: op geen enkel moment hebben deskundigen gepleit voor een sluiting van culturele plaatsen, waarvan de bioscopen de belangrijkste economische schakel vormen.”

“Toegegeven, we krijgen nu te horen dat sectoriële steun er komt, maar ook hier hebben we enige twijfel gelet op de zeer beperkte steun die tijdens de vorige lockdown werd verleend. Feit is dat zowel bioscopen als distributeurs miljoenen euro’s zijn verloren!”

“Marketingcampagnes van distributeurs voor meerdere miljoenen euro’s, met het oog op de promotie van films tijdens de vakantieperiodes, zijn voor niets geweest. Verticaal in de prullenbak! Laten we niet vergeten dat dit besluit er komt op een cruciaal moment waar bioscopen het grootste deel van hun inkomsten verdienen. Allemaal, nogmaals, met én voor het grootste respect van de gezondheidsmaatregelen.”

“We dringen er bij beleidsmakers op aan om hun motivaties en de concrete argumenten die hebben geleid tot de beslissing om onze sector te sluiten, in plaats van een andere, toe te lichten.”

“Toeschouwers hebben bijkomend eveneens het recht om deze beslissing te begrijpen: hoe kunnen we rechtvaardigen dat we naar een restaurant kunnen gaan, dat we het openbaar vervoer kunnen nemen, maar niet in een bioscoop kunnen zitten, gemaskerd, op afstand van elkaar en met een beperkt aantal toeschouwers in de zaal?”

“De opgelegde maatregelen binnen de culturele sector mogen geenszins dé uitlaatklep van frustraties zijn van de politiek. Echter, momenteel hebben wij dit zeer onaangename gevoel…”