Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

23.12.2021

Verschillende Waalse en Brusselse bioscopen weigeren te sluiten

door Vertigo

Vijf Waalse en vier Brusselse bioscopen weigeren zich neer te leggen bij de beslissing van het overlegcomité dat alle cinema’s vanaf 26 december dicht moeten en blijven open.

“Laat de politie maar komen’, zegt Laurence Hottart, de uitbater van de cinema’s Les Grignoux in Luik en Caméo in Namen, aan De Standaard. “Wij zullen zondag heropenen en als de politie ons komt sluiten, openen we de dag erop opnieuw. En de boetes zullen we betalen.”

Volgens Hottart zullen steunmaatregelen niet volstaan om de bioscoopsector te sussen. “De politiek moet hierop terugkomen,” zegt hij. “In cultuur werken we met alle mogelijke sanitaire maatregelen en protocollen. Wij kunnen de mensen de mogelijkheid geven om in deze harde tijden vol te houden, op een veilige manier. Cultuur moet openblijven.”

Op Facebook is een bericht van Les Grignoux viraal gegaan. “Al meer dan veertig jaar is het ons vak om licht te brengen in de duisternis,” staat te lezen. “Wij blijven dus publiek ontvangen in onze zalen, in alle veiligheid.”

Ook bioscopen als Quai 10 in Charleroi en Palace en Galeries in Brussel gaan zich niet aan de nieuwe maatregel houden. In Vlaanderen staan er voorlopig geen gelijkaardige acties gepland.

Patrick Deboes van Sphinx Cinema in Gent overwoog aanvankelijk om niet te sluiten, maar stapte sindsdien van het idee af. “Ik zie geen heil in een stunt van bravoure,” zegt hij. “Openblijven en sluiten met vallen en opstaan en politiebevelen, dat zie ik niet zitten.”

“Dit is fantastisch activisme, maar ligt voor ons heel moeilijk,” zegt Alexander Vandeputte van Lumière, dat cinema’s in Antwerpen, Brugge en Mechelen heeft. Koen Monserez van Cinema ZED in Leuven ziet burgerlijke ongehoorzaamheid wel zitten, maar hoopt op eensgezinde reactie van de Vlaamse bioscopen.

“We beraden ons en hopen tegen zondag ons achter een actie te kunnen scharen,” zegt Monserez. “Er is al zo veel polarisering, terwijl cultuur net verenigend werkt. Mijn voorstel is om open te blijven onder de reeds heersende maatregelen, maar daarbovenop aan de kassa ook gratis zelftests aan te bieden.”

“Veel van onze klanten komen aan sociaal tarief en kunnen zich geen zelftests veroorloven,” vervolgt hij. Z”o hopen we nog meer te doen in de bestrijding van het virus én de sociale cohesie.”

https://twitter.com/JeroenStruys/status/1474022543665291265?s=20

Bron: De Standaard