Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

26.12.2020

Vertigo-flashback 2020: augustus

door Vertigo

Dankzij de thriller Unhinged met Russell Crowe kwam in augustus het bioscoopbezoek in onder meer Nederland, Canada en de VS weer op gang. Ook The Silencing van D’Ardennen-regisseur Robin Pront deed het in de VS goed aan de box-office en op VOD.

Buiten de VS werd  Tenet ondanks de gemengde recensies een hit, waaronder in BelgiĆ« en Zuid-Korea. Aan de globale box-office moest de film echter de duimen leggen voor het Chinese oorlogsepos The Eight Hundred.

Disney besliste dan weer om Mulan in de landen waar Disney+ beschikbaar was rechtstreeks op het streamingplatform uit te brengen tegen een meerprijs. Dat zorgde voor ophef bij Britse en Franse bioscoopuitbaters.

In Belgiƫ werd in de aanloop naar de lancering van Disney+ op 15 september het Vlaamse streamingplatform Streamz voorgesteld en ontstond er een streamingoorlog op eigen bodem.

Verder was de Belgische filmwereld in touw na het overlijden van Robbe De Hert. Verschillende Belgische filmgezichten brachten een laatste groet aan de regisseur en Universiteit Antwerpen ging aan aan de slag met zijn archieven.

De internationale filmwereld werd opgeschrokken door de onverwachte dood van acteur Chadwick Boseman. Hij werd herdacht door tal van Hollywoodfiguren, waaronder zijn Black Panther-regisseur Ryan Coogler en zijn collega’s. Ook Adil El Arbi en Marvel brachten hulde aan Boseman.

DC organiseerde in augustus een online event genaamd DC Fandome, waarbij films als Wonder Woman 1984, The Flash, The Suicide Squad, Zack Snyder’s Justice League, Black Adam, Aquaman 2, Shazam! Fury of the Gods en The Batman werden geteased.