Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

30.08.2020

Black Panther-regisseur Ryan Coogler herdenkt Chadwick Boseman

door Vertigo

Black Panther-regisseur Ryan Coogler heeft uitgebreid gereageerd op de dood van Chadwick Boseman. Volgens Coogler was hij pas zeker dat hij de film wilde maken nadat hij Boseman aan het werk zag als T’Challa in Captain America: Civil War.

Coogler verwijst in het bijzonder naar de scène waarin Boseman en John Kani, die T’Challa’s vader T’Chaka vertolkt, in de Afrikaanse taal Xhosa spreken.

Executive producer Nate Moore vertelde me dat Chad en John op de set beslisten om Johns moedertaal Xhosa te spreken,” schrijft Coogler. “Chad leerde dialoog in een andere taal op de dag zelf.”

“Ik kon me niet inbeelden hoe moeilijk dat moet zijn geweest,” vervolgt hij. “Hoewel ik Chad nog niet had ontmoet, was ik toen al onder de indruk van zijn capaciteiten als acteur.”

Uiteindelijk ontmoetten Coogler en Boseman elkaar in 2016 tijdens een persmoment voor Cooglers Creed. “Ik merkte dat Chad een anomalie was,” schrijft de regisseur.

“Hij was kalm, zelfzeker, leergierig, maar ook lief en troostend. Hij had de warmste lach ter wereld, ogen die meer hadden gezien dan zijn leeftijd deed vermoeden, maar nog steed glinsterden als die van een kind dat iets voor de eerste keer ziet.”

Verder schrijft Coogler dat Boseman van in het begin geloofde in Black Panther: “Hij zei dat de mensen niet klaar waren voor de film omdat het Star Wars of The Lord of the Rings voor Afro-Amerikanen was, maar groter.”

“Ik geloofde hem niet,” vervolgt hij. “Ik had geen idee of de film zou geslaagd zijn en was niet zeker of ik wist waar ik mee bezig was. Chad wist echter iets dat we allemaal niet wisten.”

De regisseur voegt eraan toe dat Boseman nauw betrokken was bij Black Panther en onder meer de audities van Letitia Wright (Shuri) en Winston Duke (M’Baku) bijwoonde, wat ongebruikelijk is voor de hoofdrolspeler van een blockbuster.

Daarnaast vergaderden Coogler en Boseman tijdens de opnames over dialogen en manieren om scènes meer diepgang te geven. Zo was het Bosemans idee dat Michael B. Jordans Erik Killmonger op zee wilde begraven worden.

Boseman zou normaal te zien zijn in Black Panther II en Coogler schrijft dat hij het afgelopen jaar aan het script heeft gewerkt: “Ik heb woorden voor hem bedacht en geschreven die we niet zullen horen.”

“Het is hartverscheurend dat ik geen close-up van hem meer in de monitor zal kunnen zien of hem niet meer zal kunnen vragen om een andere take te draaien en het doet nog meer pijn dat we nooit meer met elkaar zullen praten.”

Bron: IndieWire