Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

28.12.2019

Vertigo-flashback 2019: juli

door Vertigo

In de aanloop naar de bioscooprelease van Once Upon a Time in Hollywood dacht regisseur Quentin Tarantino luidop na over zijn tiende en laatste langspeler. Als opties noemde hij een R-rated Star Trek-film en een Kill Bill-threequel.

Once Upon a Time in Hollywood werd warm onthaald door Tarantino’s collega’s en brak zijn persoonlijk box-officerecord. De film kwam echter onder vuur te liggen voor de manier waarop acteur Bruce Lee erin werd weergegeven.

Ook Spider-Man: Far From Home deed het voortreffelijk en schreef zelfs geschiedenis door als eerste Spider-Man-film de kaap van de één miljard dollar te passeren. Disneys Aladdin bereikte dezelfde mijlpaal en The Lion King ging er ook recht op af.

De aankondiging dat Disneys The Little Mermaid-remake zou aangevoerd worden door de zwarte actrice Halle Bailey zorgde dan weer voor ophef. Bailey kreeg echter de steun van haar voorgangster Jodi Benson en het Amerikaanse publiek.

Marvel Studios onthulde op San Diego Comic-Con niet alleen hun film– en tv-plannen voor Phase Four van het MCU, maar ook dat Avengers: Endgame de succesvolste film aller tijden was geworden en Avatar van James Cameron had verslagen.

Tot slot nam de filmwereld afscheid van Rutger Hauer. De Nederlandse acteur werd zowel in eigen land als Hollywood herdacht, onder meer door zijn Blade Runner-regisseur Ridley Scott.