Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

26.12.2018

Vertigo-flashback 2018: mei

door Vertigo

Lukas Dhonts Girl legde een triomfantelijk parcours af in Cannes. De film werd bewierookt door de internationale pers en kreeg de goedkeuring van Benicio Del Toro, de juryvoorzitter van de Un Certain Regard-sectie.

Daarin won Girl twee prijzen, Beste Acteerprestatie voor hoofdrolspeler Victor Polster en de FIPRESCI Award, en daarbuiten sleepte hij ook de Queer Palm en de Caméra d’Or in de wacht. Tenslotte scoorde hij ook een deal met Netflix voor de Noord- en Latijns-Amerikaanse release.

De hoofdprijs in de Un Certain Regard-sectie ging naar Ali Abbasi’s Gräns en in de Quinzaine des Réalisateurs kwam Gaspar Noé’s Climax als winnaar uit de bus.

In de officiële competitie veroverde Hirokazu Kore-eda’s Shoplifters de Gouden Palm, Spike Lee’s BlacKkKlansman de Grand Prix en Pawel Pawlikowski’s Cold War de prijs voor Beste Regisseur.

Verder stond het festival in het teken van de #MeToo-beweging. Cate Blanchett, de juryvoorzitter van de officiële competitie, pleitte voor een grotere vrouwelijke aanwezigheid in Cannes en nam deel aan een protestmars rond hetzelfde onderwerp. Vervolgens maakte festivaldirecteur Thierry Frémaux een plechtige belofte om voor meer gendergelijkheid te zorgen.

Tijdens de slotceremonie noemde actrice Asia Argento Cannes het jachtgebied van Harvey Weinstein. De voormalige studiobons gaf zich tot de vreugde van Argento en haar #MeToo-vriendin Rose McGowan aan bij de politie van New York en werd officieel aangeklaagd voor seksueel misbruik en verkrachting. Onder meer omdat hij onschuldig pleitte, hadden actrices Ashley Judd en Paz de la Huerta er gemengdere gevoelens bij.

In mei werd ook regisseur Luc Besson beticht van verkrachting, de eerste beschuldiging van een hele reeks. Morgan Freeman kreeg op zijn beurt klachten voor grensoverschrijdend gedrag. De acteur bood aanvankelijk zijn excuses aan, maar minimaliseerde daarna alle incidenten.

Ook Solo: A Star Wars Story beleefde zijn wereldpremière in Cannes en nadat de ellende achter de schermen breed werd uitgesmeerd in de pers, kreeg het verhaal nog een onaangenaam staartje. Ondanks een sterke voorverkoop stelde de spin-off namelijk zwaar teleur aan de Amerikaanse box-office.

Regisseur Ron Howard nam het sportief op, maar Disney en Lucasfilm raakten in paniek en zouden later alle andere geplande Star Wars-spin-offs on hold zetten. Een sequel zit er wellicht dus niet in.