Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

15.05.2018

Cannes-bonzen beloven meer gelijkheid in de toekomst

door Vertigo

Afgelopen weekend protesteerden 82 vrouwen in Cannes tegen ongelijkheid en artistiek directeur Thierry Frémaux heeft geluisterd. Hij ondertekende een plechtige belofte om voor meer transparantie en gendergelijkheid te zorgen op het festival. Juryvoorzitter van de Officiële Competitie Cate Blanchett was in aanwezigheid samen met haar medeprotesteerders en -juryleden Ava DuVernay, Kristen Stewart en Léa Seydoux.

Frémaux was niet de enige die tekende. Ook Paolo Moretti en Charles Tesson, de respectievelijke directeurs van de Quinzaine des Réalisateurs en de Semaine de la Critique, zetten hun handtekening. Cannes-voorzitter Pierre Lescure was ook present.

“Je kan een strijd pas winnen als je ondersteuning krijgt,” zei Blanchett. “We moeten samenkomen, niet verdeeld raken. We zijn blij dat Thierry Frémaux ons steunt. Zonder hem en zijn belofte zouden we hier niet staan. Als hij een deel van het probleem is, dan is hij ook een deel van de oplossing.” Seydoux voegde eraan toe: “Het is van het opperste belang dat het festival hier bij betrokken is.”

Frémaux beloofde onder meer om meer gelijkheid in de raad van bestuur na te streven, genderstatistieken bij te houden over de regisseurs en voornaamste crewleden van alle inzendingen en de selectie van films geregisseerd door vrouwen in de hand te werken door de namen van de leden van het selectiecomité openbaar te maken.
Bron: IndieWire

Lees meer over: