Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

22.02.2015

Oscargoud delven met… Jan Verheyen

door Jimmy Van der Velde

Wie moet er winnen?’ en ‘Wie zal er winnen?’ zijn de twee vragen die we aan een aantal collega-journalisten stelden over de zes belangrijkste categorieën van het 87e Oscargala. Resultaat: een reeks uiteenlopende en uitgesproken antwoorden. Vandaag is het de beurt aan…

Jan Verheyen, geen filmjournalist, maar wel de regisseur van Het vonnis en de toekomstige F.C. De Kampioenen-sequel!

BESTE FILM

Zal winnen: Ik heb voorlopig amper de helft van de films gezien, maar ik vermoed dat het zal gaan tussen de drie ‘grote’ indies : Boyhood, The Grand Budapest Hotel, en Birdman. Van die drie heeft Boyhood de hardnekkigste fans – voor sommigen was het blijkbaar the second coming of the Lord, wat ook weer behoorlijk overdreven is – maar Birdman wint de laatste weken dan weer veel van al die prijzen in de aanloop naar de Oscars, wat doorgaans wel een omen is. Desalniettemin gok ik op Boyhood.
Moet winnen: de beste, meest overrompelende, slimste, meest virtuoze échte cinema van vorig jaar is niet eens genomineerd: Interstellar.

interstellar

BESTE REGIE

Zal winnen: dezelfde drie favorieten als voor de race naar Beste Film. Alle drie zijn opmerkelijke tours de forces qua regie, dus het zal toch weer gaan over de vraag van welke film de Academy-leden het meest hebben gehouden. En dan is Linklater favoriet, en dan zwijgen we over zijn eerdere Before-geeuwfestivals met Julie Delpy.
Moet winnen: persoonlijk zou ik het Wes Anderson gunnen. Ik ben wel geen onvoorwaardelijke fan, maar The Grand Budapest Hotel is één van de meest frisse, speelse, originele films van het afgelopen jaar.

wes anderson

BESTE ACTEUR IN EEN HOOFDROL

Zal winnen: moeilijke categorie, zoals altijd. De twee Engelse metamorfoses (Eddie Redmayne als Stephen Hawking en Benedict Cumberbatch als Alan Turing) zullen, vermoed ik, stemmen afsnoepen van elkaar, en Bradley Cooper is weliswaar prima in American Sniper maar, bij wijze van spreken, minder essentieel voor de film dan de vier andere vertolkingen. Dus het hangt af van wie de Academy het het meeste gunt: Steve Carrell (een komedie-acteur die zich ‘bekeert’ tot kunst, dat wordt altijd geapprecieerd) of Michael Keaton (Hollywood sure loves a good comeback). Ik gok op Keaton.
Moet winnen: Wat mij betreft zou het voor alle vijf een terechte overwinning zijn. Wat meteen de relativiteit van de Oscars – en àlle (film)prijzen – illustreert : het is uiteindelijk een momentopname.

keaton

BESTE ACTRICE IN EEN HOOFDROL

Moet winnen: Ook een straffe categorie, maar dit jaar is het echt wel de beurt aan Julianne Moore. Het is haar vijfde nominatie en ze heeft ondertussen een body of work dat je moeilijk kan blijven negeren.
Zal winnen: Julianne Moore.

still alice

BESTE ACTEUR IN EEN BIJROL

Moet winnen: Allemaal prima acteurs maar de wind waait blijkbaar richting J.K. Simmons, en daar kan ik me wel in vinden: ik zie het dan als een symbolische bekroning voor al die geweldige karakterkoppen die vaak toch het zout en peper zijn in de Amerikaanse cinema.
Zal winnen: Simmons.

Whiplash-4523.cr2

BESTE ACTRICE IN EEN BIJROL

Moet winnen: Als Boyhood zich bevestigt als de sentimental favourite zou dat betekenen dat Patricia Arquette hier licht favoriet is. Plus: ze is ondertussen een Hollywood-veterane. Knightley, Stone en Dern wegen, denk ik, net iets te licht, en de schoorsteenmantel van Streep staat al vol (en terecht, overigens).
Zal winnen: Arquette.

patricia arquette

De keuzes van artistiek directeur Film Fest Gent Patrick Duynslaegher vind je hier!
De keuzes van Knack Focus-filmjournalist Dave Mestdach vind je hier!
De keuzes van GvA- en HBvL-filmjournalist Chris Craps vind je hier!
De keuzes van Metro-filmjournalist Lieven Trio vind je hier!
De keuzes van De Standaard-filmjournalist Jeroen Struys vind je hier!
De keuzes van ex-VRT-filmjournalist Roel Van Bambost vind je hier!
De keuzes van filmjournalist Ruben Nollet vind je hier!
De keuzes van Vertigo-redactielid Britt Valkenborghs vind je hier!
De keuzes van journalist Ben Van Alboom vind je hier!
De keuzes van Vertigo-redactielid Tom Rouvrois vind je hier!
De keuzes van Vertigo-redactielid Anke Wauters vind je hier!
De keuzes van Humo-filmjournalist Erik Stockman vind je hier!
De keuzes van De Morgen-filmjournalist Jan Temmerman vind je hier!
De keuzes van Vertigo-redactielid Ewoud Ceulemans vind je hier!
De keuzes van VRT-reporter Ward Verrijcken vind je hier!