Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

09.02.2015

Oscargoud delven met… Anke Wauters

door Anke Wauters

‘Wie moet er winnen?’ en ‘Wie zal er winnen?’ zijn de twee vragen die we aan een aantal collega-journalisten stelden over de zes belangrijkste categorieën van het 87e Oscargala. Resultaat: een reeks uiteenlopende en uitgesproken antwoorden. Vandaag is het de beurt aan…

Vertigo-redactrice Anke Wauters!

BESTE FILM

Moet winnen: Selma, omdat regisseuse Ava DuVernay volgens een pak critici onterecht slachtoffer is van de grootste Oscar snub in tijden. ‘nuff said! Maar omdat ik die nog niet op mijn netvlies heb kunnen branden, ga ik momenteel voor Birdman. Alejandro G. Iñárritu’s film die een kritische blik werpt op de holle ambities van Tinseltown voert een indrukwekkende en bekwame cast aan. De Babel-regisseur toont zich van een geheel nieuwe kant en slaagt nog eens in dat opzet ook.
Zal winnen: Boyhood. Oscars so white dat een film gewijd aan de strubbelingen van een Amerikaanse hipster het wel moet halen, toch? Ook: heb je de gigantische promotiecampagne rond de film al opgemerkt? Er valt amper naast te kijken. Los daarvan is de prent van Richard Linklater een groots opgezet verhaal over doodgewone mensen. Geen genieën die een ziekte bewonderenswaardig dragen of sterren die uit de as herrijzen, maar mensen die je zo op straat tegen het lijf zou kunnen lopen. Het is een ode aan de subtiele schoonheid van de eenvoud.

birdman

BESTE REGIE

Moet winnen: Wes Anderson. Omdat hij met zijn laatste worp, The Grand Budapest Hotel, zijn unieke stijl zeer nauwgezet heeft uitgekerfd – een proces waarin je hem door de jaren heen hebt zien groeien – en daarmee van zijn naam nu echt een gegarandeerd merk maakt.
Zal winnen: Richard Linklater. Want twaalf jaar(!) geduldig werken aan een opgroeidrama getuigt van abnormale toewijding en is – let’s face it – bij voorbaat al oneerlijke concurrentie. Indieschatje Linklater monteert weloverwogen een hele jeugd netjes tot een acceptabele cinema-ervaring en maakt indruk.

GHB_9966 20130218.CR2

BESTE ACTEUR IN EEN HOOFDROL

Moet winnen: Michael Keaton voor Birdman. Batman-alumnus Keaton wordt omringd door een hoopje getalenteerd acteergeweld, maar weet er toch volledig uit te springen met zijn vertolking als de has been-acteur die zijn carrière een nieuwe wending wil geven. De gelijkenissen met het echte leven zorgen voor een extra memorabele mindfuck.
Zal winnen: We weten allemaal dat Bandicoot Crumplesnatch – ondanks een degelijke martelaarsvertolking in The Imitation Game – enkel aanwezig is voor de ludieke photobombs die de Tumblr-generatie achteraf massaal kan rebloggen. De andere Brit op de gastenlijst, Eddie Redmayne, lijkt een betere gok. Omdat The Academy nu eenmaal dol is op silver lining-biopics over onfortuinlijke helden die ondanks tegenslag doorzetten.

keaton

BESTE ACTRICE IN EEN HOOFDROL

Moet winnen: Rosamund Pike voor Gone Girl. Omdat ze de rol van de compleet gestoorde Amy in deze boekverfilming door David Fincher zo fenomenaal vertolkt dat je je ogen niet van het scherm kan afwenden.
Zal winnen: Reese Witherspoon voor Wild. Hoewel het vanwege de aard van haar rol moeilijk zal zijn de zieke Julianne Moore in Still Alice te verslaan, lijkt Reese een aanzienlijke kanshebber met haar ontroerende vertolking van een rouwende losbol die haar verleden van zich af wandelt.

rosamund pike

BESTE ACTEUR IN EEN BIJROL

Moet winnen: Ik kan me nog niet uitlaten over de film, maar hoor en zie goede dingen over Mark Ruffalo in Foxcatcher. Voorlopig hou ik deze voorspelling op de fel onderschatte Ethan Hawke. Als de goedbedoelende, maar soms verloren vaderfiguur in Boyhood weet hij een genuanceerd beeld te brengen van het ouderschap.
Zal winnen: J.K. Simmons in Whiplash. Omdat hij met zijn oorsuizingen teweegbrengende en over the top-prestatie zich bijna naar het gouden beeldje schreeuwt.

boyhood

BESTE ACTRICE IN EEN BIJROL

Moet winnen: Patricia Arquette in Boyhood. Alleen al omdat de hele cinemazaal in zak en as zat toen ze als breekbare moeder verzuchtte: “I just thought there would be more.” Vier woorden: right in the feels!
Zal winnen: Laura Dern in Wild. Noem het een – alvast sorry voor het volgende – wilde gok.

patricia arquette

De keuzes van De Morgen-filmjournalist Jan Temmerman vind je hier!
De keuzes van Vertigo-redactielid Ewoud Ceulemans vind je hier!
De keuzes van VRT-reporter Ward Verrijcken vind je hier!

@ANK2D2