Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

05.02.2015

Oscargoud delven met… Ward Verrijcken

door Vertigo

‘Wie moet er winnen?’ en ‘Wie zal er winnen?’ zijn de twee vragen die we aan een aantal collega-journalisten stelden over de zes belangrijkste categorieën van het 87e Oscargala. Resultaat: een reeks uiteenlopende en uitgesproken antwoorden. Vandaag is het de beurt aan…

VRT-reporter Ward Verrijcken!

BESTE FILM

Moet winnen: Boyhood, want een unicum in de filmgeschiedenis en een onvergetelijk ontroerende film.
Zal winnenBoyhood, omdat men monumentaal werk wil belonen – al zal het weinig schelen met Birdman.

boyhood

BESTE REGIE

Moet winnen: Richard Linklater, omdat die er met Boyhood in geslaagd is daadwerkelijk een epos te maken over niet-epische mensen. Over u en ik, dus.
Zal winnen: Richard Linklater, de bezieler (regisseur/scenarist/producer) van de film waar iedereen, Hollywood inclusief, zo veel respect voor heeft.

Richard Linklater after the press conference for "Before Midnight"

BESTE MANNELIJKE HOOFDROL

Moet winnen: Benedict Cumberbatch, die in The Imitation Game heel intelligent en effectief de martelaar van een natie vertolkt.
Zal winnen: Eddie Redmayne, wegens de aard van de rol (echt bestaand én zwaar gehandicapt persoon), maar Michael Keaton zou op het eind net meer stemmen kunnen halen.

the imitation game

BESTE ACTRICE IN HOOFDROL

Moet winnen: Marion Cotillard, niet wegens chauvinistische redenen (hoofdrol in Belgische film), wel omdat ze foutloos en zonder een spatje ijdelheid de tragische heldin van de Dardennes vertolkt in Deux jours, une nuit.
Zal winnen: Julianne Moore, omdat het tijd is dat die haar eerste Oscar krijgt, en wegens de aard van de rol. En uiteraard ook omdat ze verdomd sterk is in Still Alice.

cotillard 2

BESTE ACTEUR IN BIJROL

Moet winnen: J. K. Simmons voor zijn rol in Whiplash. Wie anders kan zo over the top gaan en toch zo echt blijven?
Zal winnen: J. K. Simmons, want dat is de enige logische keuze, dat weten ze in Hollywood ook wel.

whiplash simmons

BESTE ACTRICE IN BIJROL

Moet winnen: Patricia Arquette, die met haar moederrol, die soms nogal fragmentarisch is, toch de hele odyssee van de boy in Boyhood zo mooi aan mekaar lijmt.
Zal winnen: Patricia Arquette, omdat ze net zoals bij haar mannelijke collega Simmons de enige logische keuze is. En hoe zalig is die big screen-comeback van Arquette niet, zeg?

patricia arquette

 @filmWard