Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

06.02.2015

Oscargoud delven met… Ewoud Ceulemans

door Jimmy Van der Velde

‘Wie moet er winnen?’ en ‘Wie zal er winnen?’ zijn de twee vragen die we aan een aantal collega-journalisten stelden over de zes belangrijkste categorieën van het 87e Oscargala. Resultaat: een reeks uiteenlopende en uitgesproken antwoorden. Vandaag is het de beurt aan…

redactielid Ewoud Ceulemans!

BESTE FILM

Moet winnen: The Grand Budapest Hotel, het voorlopige hoogtepunt in de carrière van Wes Anderson. Bovendien de perfecte gelegenheid voor de Academy om te bewijzen dat ze meer zijn dan een verzameling saaie grijsaards die naar kleurloze drama’s kijken.
Zal winnen: Boyhood, en daar kan ik al bij al best mee leven. Het is immers een film met visie, wat niet van alle concurrenten (kuch, The Theory of Everything, kuch) gezegd kan worden.

grand budapest hotel

BESTE REGIE

Moet winnen: Wes Anderson, omdat die zijn unieke stijl steeds verder perfectioneert. Ook een verdiende winnaar: Alejandro González Iñárittu, omdat die met Birdman een stilistisch huzarenstukje heeft afgeleverd, én heeft bewezen dat hij meer kan dan zware drama’s maken.
Zal winnen: Richard Linklater voor Boyhood, al is het maar vanwege het unieke opzet van zijn film. Een filmmaker met een carrière als die van Linklater zou overigens ook geen onverdiende winnaar zijn, dus ook daar zou ik best mee kunnen leven.

GHB_9966 20130218.CR2

BESTE ACTEUR IN HOOFDROL

Moet winnen: Michael Keaton, die een geweldige comeback maakt in Birdman en tegelijk een erg gelaagd personage neerzet. Wat mij betreft, acteert hij de concurrentie zo naar huis.
Zal winnen: Eddie Redmayne, ook al heeft die nog minder charisma dan Stephen Hawkings stemcomputer. Maar de Academy smult van dit soort biografische vertolkingen van personages met een leven vol tegenslag en een tikkeltje hoop.

birdman

BESTE ACTRICE IN HOOFDROL

Moet winnen: Rosamund Pike. In Gone Girl slaagt ze erin om een compleet geflipt personage op een heel realistische en begrijpelijke manier neer te zetten. Alleen al daarvoor verdient ze die Oscar.
Zal winnen: Julianne Moore. Op zich niet onterecht: ze is één van de beste actrices van haar generatie, en had al in de prijzen moeten vallen voor haar rollen in A Single Man of Far From Heaven. Maar of ze ook een Oscar verdient voor Still Alice, is nog maar de vraag.

rosamund pike

BESTE ACTEUR IN BIJROL

Moet winnen: Ethan Hawke of Edward Norton. Die eerste omdat hij al veel te lang onder de radar blijft en steeds erg tastbare vertolkingen uit z’n mouw schudt, de tweede omdat hij erin slaagt om van een compleet over-the-top-personage toch een genuanceerde figuur te maken.
Zal winnen: J.K. Simmons. Valt ook te begrijpen: hij is geweldig in Whiplash, maar ik houd zelf meer van iets subtielere vertolkingen. Vandaar dat het ook zo jammer is dat hoofdrolspeler Miles Teller naast een nominatie greep, maar dit geheel terzijde.

boyhood

BESTE ACTRICE IN BIJROL

Moet winnen: Patricia Arquette. Onderschatte actrice, die helaas ook te weinig goede films maakt, maar in Boyhood wel vol in de roos schiet. Haar slotmonoloog leek zo uit het leven gegrepen en zorgde toch voor kippenvel, zoals dat alleen in films kan.
Zal winnen: Patricia Arquette, al is het maar omdat Felicity Jones nog iets te weinig heeft bewezen om nu al een Oscar te winnen.

patricia arquette

De keuzes van VRT-reporter Ward Verrijcken vind je hier!

@Ewoud51