Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

20.12.2014

Het 2014-filmlijstje van Pieter Van Hees

door Vertigo

De opzet was simpel: we stelden vijf vragen over het afgelopen filmjaar aan bekende en minder bekende filmliefhebbers. De antwoorden waren even verrassend als talrijk. Een deel van het resultaat vind je in ons zevende nummer, de rest publiceren we met trots online. Vandaag is het de beurt aan…

de man die dit jaar verantwoordelijk was voor de Brusselse neo-noir Waste Land: regisseur Pieter Van Hees!

Favoriete film

Boyhood van Richard Linklater

Ik heb al een tijdje vaak het gevoel dat de ongelooflijk sterke tv-reeksen die we de laatste jaren zien beter en interessanter zijn dan hedendaagse films, dat die reeksen de diepgang van een goede roman benaderen, waar film minder en minder in lijkt te slagen. Maar dan is er altijd wel weer een film die je doet beseffen wat een fantastische prent met je kan doen. Dit jaar was dat Boyhood!

Het lijkt zo’n simpel idee:  mensen elk jaar, twaalf jaar lang, een scène laten spelen, zodat je de personages echt ziet opgroeien en ouder ziet worden in de film. Dan denk je:  “Waarom heeft niemand anders dit ooit gedaan?” Eigenlijk is Boyhood een fantastische HBO-reeks samengebald in één film.

 

Onvergetelijkste scène

De openingscène uit Tokyo Tribe! De film is een 21ste eeuwse kung-fu-hip-hop-musical die zich ergens situeert tussen West Side Story, Fist of Fury en een Hype Williams-videoclip.

De film begint met een jonge inwoner van Tokyo die in het Japans rapt. Hij blijkt op een dakterras te staan. Onder hem liggen prostituees uit te rusten, de camera zakt verder en ontdekt een smal straatje waarin een gevecht losbreekt en een politiewagen aankomt met daarin een oude flik die zijn jonge en zeer sexy vrouwelijke collega alleen laat uitstappen. Die probeert stoer de confrontatie aan te gaan met de bendeleden terwijl het ook nog plots begint te regenen. Dat allemaal nog steeds in het eerste shot van de film en je weet: deze film wordt een ervaring!

https://www.youtube.com/watch?v=JcgI8xILP-I

 

Beste Vlaamse film

Violet

Bijzonder origineel, totaal compromisloos, heel erg mooi, maar vooral enorm aangrijpend. Hoe je zo vormelijk vernieuwend kunt zijn en toch mensen recht in het hart weet te raken, vind ik bijzonder sterk. Er is maar één scène met muziek in Violet: een stevig rockoptreden. Dat wordt in een lang shot verteld en het is het meest opwindende optreden dat ik sinds lang in een film gezien heb.

 

Lievelingsacteur/actrice

Tom Hardy! Michaël, ik ben jaloers.

 

Opmerkelijkste hype/trend

Een duistere sfeer in films en reeksen. Dankzij Waste Land heb ik dit jaar behoorlijk wat festivals kunnen bezoeken, verspreid over de hele wereld (van Canada en Texas tot Korea en Zweden), en het viel mij op hoeveel sombere, donkere films er werden getoond, vol angst en identiteitskwesties. Je voelt de aanhoudende crisis in het Westen en de angst voor de toekomst doorsijpelen in onze films en je voelt een sterke drang bij het publiek naar politiereeksen en allerhande thrillers die dat behandelen en een mooie oplossingen geven op het einde.

 

Ontdek hier het lijstje van acteur Wim Willaert!
Ontdek hier het lijstje van Vertigo-fotografe Nana Vaneessen!
Ontdek hier het lijstje van acteur Luk Wyns!
Ontdek hier het lijstje van redactielid Ewoud Ceulemans!
Ontdek hier het lijstje van redactielid Niels Putman!
Ontdek hier het lijstje van acteur Manou Kersting!
Ontdek hier het lijstje van redactielid Nico Krols!
Ontdek hier het lijstje van redactielid Tom Rouvrois!
Ontdek hier het lijstje van acteur Axel Daeseleire!
Ontdek hier het lijstje van webmaster Jimmy Van der Velde!
Ontdek hier het lijstje van actrice Anemone Valcke!
Ontdek hier het lijstje van redactielid Anke Wauters!
Ontdek hier het lijstje van acteur Sven De Ridder!
Ontdek hier het lijstje van A-Film-boegbeeld Erik Engelen!