Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

14.12.2014

Het 2014-filmlijstje van Ewoud Ceulemans

door Jimmy Van der Velde

De opzet was simpel: we stelden vijf vragen over het afgelopen filmjaar aan bekende en minder bekende filmliefhebbers. De antwoorden waren even verrassend als talrijk. Een deel van het resultaat vind je in ons zevende nummer, de rest publiceren we met trots online. Vandaag is het de beurt aan…

redactielid Ewoud Ceulemans!

Favoriete film

The Grand Budapest Hotel van Wes Anderson

Er waren veel toppers in de bioscoop dit jaar, van Winter Sleep tot The Rover, maar het meest heb ik genoten van Wes Andersons The Grand Budapest Hotel. De getrouwe formule van de cineast werkte nog nooit zo goed als in zijn nieuwe film: de composities zijn briljant afgemeten, de montage is ritmischer dan een metronoom en de camerabewegingen zijn heerlijk neurotisch. Om van de geweldige ensemblecast, met een schitterende Ralph Fiennes op kop, nog maar te zwijgen.

 

Onvergetelijke scène

Een geflipte Leonardo DiCaprio die, onder invloed van een overdosis drugs, van een trapje rolt, naar huis zwalpt in zijn witte Lamborghini en daar, omdat hij geen zinnig woord meer kan uitslaan, een uitzinnig duel begint met het al even geflipte personage van Jonah Hill. Niet meer bijkomen van het lachen, noemen ze dat.

 

Beste Vlaamse film

Waste Land van Pieter Van Hees

Lang niet alles dat uit ons Vlaanderenlandje kwam, was even goed dit jaar. Er zijn echter twee bescheiden meesterwerkjes die ik nooit meer zal vergeten: Welp, de heerlijke slasher van Jonas Govaerts en de donkere afdaling in de grimmige psyche van Leo Woeste in Pieter Van Hees’ Waste Land.

 

Favoriete acteur/actrice

Jake Gyllenhaal. De acteur die doorbrak met Donnie Darko was dit jaar al indrukwekkend in zijn dubbelrol in het ijzersterke Enemy, maar steeg naar eenzame hoogtes in het ronduit magistrale Nightcrawler. De manier waarop hij een compleet absurd personage speelt dat toch erg dicht bij de maatschappij van tegenwoordig staat, is ronduit indrukwekkend.

 

Opvallendste trend

Hollywood blijft blind verder zoeken naar manieren om volk naar de bioscoop te lokken. Na de 3D-rage van enkele jaren geleden en de 48 fps-hype van twee jaar terug, probeerde men bij The Maze Runner dit jaar een ‘immersieve’ ervaring te creëren aan de hand van extra beeldschermen. De beste manier om meer stoelen te vullen, is nochtans heel eenvoudig: betere films maken.

Ontdek hier het filmlijstje van redactielid Niels Putman!
Ontdek hier het lijstje van acteur Manou Kersting!
Ontdek hier het lijstje van redactielid Nico Krols!
Ontdek hier het filmlijstje van redactielid Tom Rouvrois!
Ontdek hier het lijstje van acteur Axel Daeseleire!
Ontdek hier het lijstje van webmaster Jimmy Van der Velde!
Ontdek hier het lijstje van actrice Anemone Valcke!
Ontdek hier het lijstje van redactielid Anke Wauters!
Ontdek hier het lijstje van acteur Sven De Ridder!
Ontdek hier het lijstje van A-Film-boegbeeld Erik Engelen!

@Ewoud51