Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

11.12.2014

Het 2014-filmlijstje van Nico Krols

door Vertigo

De opzet was simpel: we stelden vijf vragen over het afgelopen filmjaar aan bekende en minder bekende filmliefhebbers. De antwoorden waren even verrassend als talrijk. Een deel van het resultaat vind je in ons zevende nummer, de rest publiceren we met trots online. Vandaag is het de beurt aan…

Filmjournalist en redactielid Nico Krols!

Favoriete film

The Grand Budapest Hotel van Wes Anderson

Compositorische perfectie op een narratieve stoomtrein. Wes Anderson op de top van zijn kunnen?

 

Onvergetelijkste scène

Helemaal overstag gingen we – en dan nog in 3D – voor de vliegensvlugge Quicksilver (Evan Peters) in X-Men: Days of Future Past. Hij zet de tijd stil en stuurt in de keuken van het Pentagon de kogels een andere kant op terwijl hij naar ‘Time in a bottle’ luistert. Visueel snoepen.

https://www.youtube.com/watch?v=wxubxeHdftc

 

Beste Vlaamse film

Waste Land van Pieter Van Hees

Waste Land van Pieter Van Hees was indrukwekkend dankzij de intrigerende plot, de gestileerde beelden van Menno Mans en een razend sterke Jérémie Renier die, ondersteund door een oerdegelijke nevencast, treffend gestalte geeft aan een getormenteerde flik die zichzelf tegenkomt in een dystopisch Brussel.

 

Lievelingsacteur/actrice

Omdat het de laatste keer is dat we hem voor een hoofdrol kunnen eren: Philip Seymour Hoffman (1967-2014) zette nog maar eens een verbluffende vertolking neer als de uitgeschaakte spion Günther Bachmann in A Most Wanted Man. Een film die Anton Corbijns filmische kunnen bevestigt.

 

Opmerkelijkste hype/trend

Uiteraard viel afgelopen jaar dit eigenste blad de enige echte hype te beurt, al konden Welp, The Drop, Waste Land, Labyrinthus en The Loft ook niet klagen. Vlaanderen zet zijn genrematige verscheidenheid in de verf.

Ontdek hier het filmlijstje van redactielid Tom Rouvrois!
Ontdek hier het lijstje van acteur Axel Daeseleire!
Ontdek hier het lijstje van webmaster Jimmy Van der Velde!
Ontdek hier het lijstje van actrice Anemone Valcke!
Ontdek hier het lijstje van redactielid Anke Wauters!
Ontdek hier het lijstje van acteur Sven De Ridder!
Ontdek hier het lijstje van A-Film-boegbeeld Erik Engelen!

@NicoKrols