Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

11.04.2022

Gaat er een nieuwe David Lynch met Laura Dern in wereldpremière op Cannes 2022?

door Vertigo

Op donderdag stelt het festival van Cannes zijn officiële selectie voor. Veel titels zijn er nog niet bekend en de selectiecommissie is overspoeld met laat ingediende kandidaten waarover ze nu volop delibereren. Het toonaangevende filmmedium Variety deed alvast enkele voorspellingen.

Het verrassendste gerucht is dat er een nieuwe David Lynch-film met Laura Dern (in een hoofd- of bijrol) bij zou zijn, die volledig onopgemerkt is gebleven.

John Kosinski’s Top Gun: Maverick en Baz Luhrmanns Elvis zijn reeds aangekondigd. Vermoedelijk krijgen we uit de VS ook nog George Millers Three Thousand Years of Longing, David Cronenbergs Crimes of the Future en Kelly Reichardts Showing Up.

Cannes heeft waarschijnlijk ook een paar geprezen Aziatische filmmakers in zijn line-up: de Japanners Koji Fukada met Love Life en Gouden Palm-winnaar Hirokazu Kore-eda met Broker en de Zuid-Koreaan Park Chan-Wooks Decision To Leave worden genoemd

Naast Reichardt maakt vermoedelijk ook vrouwelijke regisseur Léa Mysius (Ava, Les Olympiades Paris 13e) haar opwachting met haar nieuwste film Les Cinq Diables.

Naar gewoonte zullen er nog een hoop films worden aangekondigd na de persconferentie, waaronder Tchaikovsky Wife van de Rus Kirill Serebrennikov. Die film zou trouwens buiten competitie spelen om politieke redenen.

De voorzitter van de jury is nog niet aangekondigd, maar naar verluidt zou het Iraanse Oscarwinnaar Asghar Farhadi kunnen zijn. Vanwege de filmmaker recent verwikkeld raakte in een plagiaat-rechtszaak wil Cannes mogelijk hun aankondiging voorlopig nog achterhouden.

Festivaldirecteur Thierry Fremaux wilde eerst Penelope Cruz of Marion Cotillard als juryvoorzitter, maar beiden maken vermoedelijk deel uit van de competitie met respectievelijk Emanuele Crialese’s L’immensità en Arnaud Desplechins Brother and Sister.

Ook de gebroeders Dardenne worden vermeld met Tori et Lokita, over twee jonge Afrikaanse vluchtelingen die in België belanden. Dat de Pixar-prent Lightyear in wereldpremière gaat tijdens het festival lijkt nog een mogelijkheid.

Last but not least: Triangle of Sadness van Gouden Palm-winnaar Ruben Ostlund met Woody Harrelson als de Marxistische kapitein van een cruiseschip voor superrijken.

Bron: Variety

Lees meer over: