Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

04.04.2022

Studente die Asghar Farhadi beschuldigde van plagiaat vrijgesproken, regisseur zelf veroordeeld

door Vertigo

Azadeh Masihzadeh, een voormalige filmstudente van de gevierde cineast Asghar Farhadi, is vrijgesproken door een Iraanse rechtbank nadat ze werd beschuldigd van laster.

Farhadi spande de rechtszaak tegen haar aan nadat zij publiekelijk had beweerd dat hij het basisidee van zijn A Hero van haar documentaire All Winners, All Losers had gestolen. Masihzadeh klaagde vervolgens op haar beurt Farhadi aan voor plagiaat.

De Iraanse rechtbank vond dat er onvoldoende bewijs was dat de studente opzettelijk Farhadi’s reputatie had proberen te beschadigen met haar beschuldiging.

Masihzadeh liet weten helemaal niet blij te zijn. “Ik ben enkel opgelucht. Blij ben ik niet, omdat ik meneer. Farhadi respecteerde als mijn mentor. Soms denk ik dat ik nooit iets had moeten zeggen.”

Een rechtbank heeft ondertussen besloten dat Farhadi schuldig is aan plagiaat. Hij mogelijk al zijn inkomsten van vertoningen van A Hero, in een bioscoop of online, afdragen aan Masihzadeh. Ook een gevangenisstraf is mogelijk.

Farhadi had eerder toegegeven dat zijn film gebaseerd was op hetzelfde verhaal als All Winners, All Losers, maar beweerde ook dat hij zelf onafhankelijk onderzoek had gedaan naar het verhaal.

Bronnen: THR, Variety